Oké, ik geef het gelijk maar eerlijk toe, ik ben gék op de boeken van Maven publishing. Ik wordt altijd blij van de verassende vormgeving en de bijzondere onderwerpen. En nu dus ook weer van Mindgym, sportschool voor je geest van Wouter de Jong. Mindgym is een methode waarmee je leert om op alle momenten van je leven in een gezonde mentale conditie te blijven. Met een scherpe geest weet je waar je invloed op hebt en wat je dient te accepteren. En die mind ga je dus trainen, twaalf weken lang.
Het boek is opgedeeld in drie delen: aandacht, compassiekracht en geluksvaardigheid. Waarbij deel 1, aandacht, het fundament is onder de twee andere delen. Met aandachttraining krijg je meer zelfinzicht en zelfbeheersing. Je leert je aandacht richten op datgene waarop je hem wilt richten. Zo bouw je voldoende basis op om de oefeningen uit deel 2 en 3 te kunnen uitvoeren. In deel 2, compassie of anders gezegd veerkracht, leer je constructief omgaan met tegenslag in het leven. Dit geeft je houvast om in deel 3 de patronen die je belemmeren om gelukkiger in het leven te staan los te laten. In deel 3, over geluk, maak je kennis met technieken die je in staat stellen om tot volle wasdom te komen. Elk deel is opgebouwd uit vier weken die elk hun eigen oefeningen hebben. De weken zijn een richtlijn, als je langer bij een week wilt blijven kun je dat natuurlijk doen. Dat is ook het fijne van Mindgym het is flexibel en je kunt het precies zo gebruiken als je nodig hebt.
De oefeningen kun je op drie niveau’s uitvoeren: light, medium en intens. De lighttraining kost je nauwelijks tijd. Deze oefeningen doe je gewoon tijdens je dagelijkse bezigheden zoals douchen, wachten voor een stoplicht of als je reist met de trein. Wil je extra trainen dan doe je de medium variant waarbij je ook audiotracks gebruikt. Deze audiotracks kun je gemakkelijk downloaden van de bijbehorende site (www.sportschoolvoorjegeest.nl) en op je telefoon gebruiken. De oefening duurt dan twintig tot dertig minuten per dag. Wil je intensief trainen dan ben je een halfuur tot drie kwartier kwijt. Dat maakt dit boek meteen ook heel duurzaam. Je kunt het programma meerdere keren volgen, steeds weer op dat niveau waar je behoefte aan hebt.
Ik heb het boek dus niet zomaar even uitgelezen. En ook nu ik dit alles opschrijf ben ik nog bezig met het boek. Dat is ook de grote kracht van ‘Mindgym’. Je moet het ondergaan. Zoals De Jong heel terecht in de inleiding al stelt is er over lezen, kennis hebben, nog geen ervaring. Door ook echt de oefeningen te gaan doen, maar dan ook écht, doe je ervaring op en dan ontdek je de diepere waarde van de oefeningen. En zal hetgeen je leert beklijven en zul je daadwerkelijk je mentale conditie verbeteren.
Mindgym is erg compleet, alles komt voorbij. Het leert je je gewoon veel bewuster te zijn. Bewuster van je lichaam, je gedachten, je oordelen of je emoties waarbij het boek nooit zweverig wordt. Ook de oefeningen zijn praktisch en fun. En toch is Mindgym geen boek voor iedereen. Hoewel iedereen het zou moeten lezen. En er is gewoon zoveel te ontdekken en te beleven dat je dit boek niet in een dag uit leest. Maar dat moet je ook niet willen want daarmee doe je Mindgym maar uiteindelijk gewoon jezelf heel erg te kort. Ik vind Mindgym een bijzonder waardevol boek. Dus hup vanuit die sportschool en masse naar de mindgym zou ik zeggen.
Over Brigitte Koehler
Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.