Het doel van het boek is, zo geeft de ondertitel aan, om teams te begeleiden naar zelforganiserend verbeteren. Na een korte inleiding start het boek met 10 leidende principes. De principes plaatsen de werkvormen in een breder perspectief. Het boek is verder opgebouwd rond de PDCA-cyclus waarin de werkvormen zijn gecategoriseerd. Bovendien geven de auteurs voor iedere werkvorm het doel, de werkwijze en praktische tips.
Het boek richt zich op Agile-Lean en bevat werkvormen als KANO-analyse, 5S methode, Zeven verspillingen en Critical to Quality die direct verband hebben met klantgerichtheid, kwaliteit en output. Daarnaast bevat het boek werkvormen die Agile-Lean overstijgen, zoals over werken in subgroepen en interventies. Ook ‘traditionele’ werkvormen, zoals bijvoorbeeld de (team) SWOT, het GROW model en de actorenkaart (beïnvloedingsdiagram) worden behandeld. Het boek bevat uitstapjes naar andere methodieken, zoals Design Thinking. Veel gebruikte werkvormen, zoals 80/20 analyse of de Eisenhower analyse (urgent versus belangrijk) ontbreken. Kortom, er is ruimte voor verdere uitbreiding met - wellicht in de volgende versie - 100 werkvormen.
Maar al met al vind ik 75 werkvormen voor agile-lean teamcoaching dus praktisch, toegankelijk en handig bij de voorbereiding van teamsessies.
Over Edwin Tuin
Edwin Tuin is veranderspecialist, universitair gastdocent Organisatietransformatie, eigenaar van adviesbureau De Veranderstrateeg en auteur.