Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Pomodoro-techniek - 'Een aantrekkelijk boek'

Dagelijks komt er een enorme hoeveelheid werk voorbij. Bovendien is het aantal afleidingen gigantisch toegenomen. Geen wonder dat de gemiddelde professional grote moeite heeft om blijvend productief te werken.

Maarten Fijnaut | 30 november 2018 | 4-6 minuten leestijd

Gelukkig is er voor al deze uitdagingen een behulpzame methode, De pomodoro-techniek. Voor iedereen die de techniek nog niet kent is het boek De Pomodoro-techniek een aanrader. Het zet de lezer aan om te werken aan de persoonlijke effectiviteit en met minder energie meer te bereiken. Voor degene die al bekend is met de methode, is dit boek een interessante opfrisser en verdieping van de techniek.

Francesco Cirillo is al sinds 1998 bezig met de door hem ontwikkelde Pomodoro-techniek. Tijdens het studeren voor een tentamen ervaarde Cirillo een grote uitdaging. Het lukt hem niet om geconcentreerd aan de slag te gaan met het lezen van zijn studieboeken. Hij wilde bijna opgeven, maar besloot toen om een kookwekker te gebruiken om echt even geconcentreerd te kunnen lezen. De kookwekker die hij gebruikte was in de vorm van een tomaat, ‘pomodoro’ in het Italiaans, vandaar de naam. Direct ontdekte hij de kracht en de eenvoud van het zetten van een simpele wekker. Het starten van een vastgestelde tijd hielp hem enorm om met focus aan de slag te kunnen gaan. Zo ontstond de techniek die, volgens Cirillo, ruim 2 miljoen mensen regelmatig gebruiken. Tijd dus voor een boek met meer uitleg.

Mede door de stijgende vraag naar productiviteits-hacks en time-management-tricks kwamen veel professionals de afgelopen jaren in aanraking met de vondst van Cirillo. De pomodoro-techniek wordt neergezet als een methode die helpt om productiever te worden en urenlang geconcentreerd te kunnen werken. Een simpele handeling die Cirillo de laatste 20 jaar verder verfijnde en introduceerde bij het grote publiek. Uitgebreid onderzoek en feedback van de vele gebruikers leidde naar ‘de perfecte tijd’ voor een pomodoro, 25 minuten. Door de successen van gebruikers duurde het niet lang voordat de Pomodoro-techniek werd geroemd door bekende bronnen waaronder New York Times en Harvard Business Review. De techniek zelf is nog steeds eenvoudig en effectief, maar inmiddels uitgebreid met handige schema’s en team-pomodoro’s om gezamenlijk gebruik te maken van de techniek. Handig dus voor de lezer om in dit boek direct kennis te maken met alle facetten en toepassingen van deze werkwijze voor meer productiviteit.

Bij een zoektocht naar meer effectiviteit en efficiëntie is ‘de Pomodoro’ gemakkelijk gevonden. Bij vele professionals is deze techniek daarom een bekend fenomeen en ook ikzelf gebruik de techniek al jaren. Dat maakt dat ik verrast ben wanneer mensen nog aan een tomaat denken als ik tijdens trainingen spreek over ‘een pomodoro’. Voor mij staat de naam voor focus en concentratie, een techniek die super simpel is én werkt. Nu ‘het boek’ werd gelanceerd was ik daarom enorm benieuwd naar alle ins- en outs en nieuwe toepassingen.

De pomodoro-techniek leert de lezer om anders om te gaan met tijd. Je kunt leren om de tijd te benutten en laat de tijd hierna voor je werken. De gedachte is dat de dag wordt opgedeeld in vaste tijdseenheden, de zogenoemde pomodoro's’. In deze periode wordt onafgebroken gewerkt aan één bepaalde klus en voordat de volgende pomodoro wordt gestart geldt een pauze van 5 minuten. Vindt er een verstoring plaats tijdens een pomodoro, dan vervalt deze. Veelvuldig gebruik en reflectie op het gebruik van de techniek leidt tot meer controle over de eigen focus, grip op de duur van taken en maakt het plannen van werk een stuk makkelijker.

Dit praktische boek staat vol met timemanagement tips en tricks, waarbij de focus constant ligt op de Pomodoro techiek. Het leest makkelijk weg en is doorspekt met grafische weergaves om de eigen effectiviteit vast te leggen en aan te scherpen. Voor wie nog niet met Pomodoro’s werkt is het boek een complete ‘how to’ guide, die makkelijk wegleest en bovendien aanzet om effectiever te gaan werken. Voor de lezer die reeds bekend is met de methode en deze al gebruikt in de praktijk, bevat het boek weinig echt nieuwe informatie. Toch is het boek ook voor deze lezers een handige opfrisser en kan de uitleg voor het gebruik binnen teams een waardevolle aanvulling zijn. Bovendien beschrijft de auteur ook veel verschillende toepassingen en achtergrond informatie die meer handvatten. Zo wordt duidelijke waarom de Pomodoro’s zo goed werken en wat je kunt doen om de techniek verder aan te scherpen.

Cirillo draagt in het boek veel verschillende voorbeelden uit de praktijk aan. Dat maakt dat tijdens het lezen de wil ontstaat om de techniek toe te passen op de eigen situatie. De auteur daagt de lezer ook uit om de Pomorodo’s in privé setting te gebruiken, bijvoorbeeld voor klussen in huis. Is deze techniek dan altijd toepasbaar? Nee, Cirillo hamert op het belang van onze spaarzame ‘vrije tijd’. Deze vrije tijd dient niet gepland te worden, eigenlijk het enige moment waarop de kookwekker dus achterwege kan worden gelaten. Al met al is De Pomodoro-techniek een aantrekkelijk boek, dat aanzet tot slimmer gebruik van je eigen tijd en dat van teamgenoten in welke setting dan ook!

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden