Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

WordPress voor dummies - Stap voor stap en helder uitgelegd

Een eigen website en/of blog staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar is nou ook weer niet zo noodzakelijk dat ik er echt werk van heb gemaakt. Ik ging er vanuit dat een ander die site voor mij zou moeten ontwerpen en dat ik daar een flink bedrag voor zou moeten betalen. Maar na het lezen van ‘WordPress voor dummies’ denk ik dat ik met WordPress mijn eigen website kan bouwen en onderhouden.

Ineke Peters | 15 september 2023 | 3-4 minuten leestijd

WordPress voor Dummies van Lisa Sabin-Wilson is natuurlijk geen gewoon boek dat je van voor naar achteren leest. Het is meer een studieboek annex naslagwerk. De eerste hoofdstukken heb ik van a tot z gelezen om te onderzoeken of ik begreep wat daar staat en of ik zelf aan de gang zou kunnen gaan met de gegeven informatie. Het antwoord is ja. Ik heb geen vrees meer om mijn eigen site, al dan niet met blog te gaan maken. Sterker nog ik zie het als een uitdaging om met behulp van dit boek mijn eigen authentieke creatieve site te gaan bedenken en uitvoeren, inclusief foto’s en audio.

Tips en tricks

Daarbij kan ik gebruikmaken van alle tips en tricks die bij WordPress zijn ingebouwd, plus de grote WordPress-community daar omheen. Daarin kun je al je vragen stellen volgens Sabin-Wilson. Het beste nieuws is dat ontzettend veel gratis is en dat je het verder zo duur kunt maken als je zelf kunt/wil betalen.

Omdat ik dingen graag goed doe, ben ik nog niet met mijn site begonnen. Lisa Sabin-Wilson, specialist sinds de eerste WordPress-versie in 2003, adviseert niet voor niks dat een goed plan vooraf belangrijk is. Welk soort informatie wil je publiceren? Hoe wil je die presenteren en ordenen? Welke interactiemogelijkheden wil je wel of niet bieden? Ik ga dus eerst eens mijn wensen en ideeën op een rijtje zetten. Domeinnamen en potentiële webhost van mijn site heb ik al en de rest doe ik op mijn eigen tempo.

Websitebouwleken

Overigens is WordPress voor dummies niet alleen interessant en helpend voor websitebouwleken zoals ik, maar ook voor meer gevorderden. Bijvoorbeeld mensen die weliswaar al een website hebben, maar deze willen verhuizen naar WordPress. Of die hun site behoorlijk willen upgraden of willen veranderen naar eigen smaak en identiteit.

Stap voor stap

Zelf vind ik het fijn om het papieren boek naast me te hebben liggen, zodat ik het een en ander kan nakijken en opzoeken, zonder dat ik steeds van scherm hoef te wisselen of meerdere schermen moet gebruiken. Je kunt veel informatie terugvinden op trefwoorden in de index, via de zeer uitgebreide inhoudsopgave en ieder hoofdstuk begint met een overzicht van wat erin aan bod komt.  

Stap voor stap en helder uitgelegd maak je kennis met dit programma, van de beginselen, de installatie, het dashboard, de widgets en plug-ins (accessoires) etcetera.

Zelf aan de slag

Dit boek is vertaald uit het Engels en ik moet zeggen dat dat goed is gedaan. Natuurlijk staan er veel Engelse termen in, maar dat zijn over het algemeen begrippen die In de digitale wereld universeel zijn.

Met WordPress voor dummies kan een grote groep mensen zelf aan de gang om een website te maken. Of dat nu voor een persoonlijk blog is of voor een zakelijke website, iedereen kan heel veel halen uit dit boek. Er staan zeer veel tips en tricks in plus verwijzingen inclusief links naar sites, blogs en leeromgevingen waar je de nagenoeg oneindige mogelijkheden van WordPress verder kan ontdekken, leren en vervolgens uitproberen plus toepassen.

Iedere 10 seconden die je aan het werk bent met je site, wordt je content automatisch opgeslagen en alle verschillende versies worden bewaard! Je kunt dus ook altijd terug naar een eerdere versie, een grote geruststelling als je van spelen en uitproberen houdt.

Dat WordPress heel flexibel is en intuïtief werkt, spreekt me enorm aan. Sabin-Wilson raadt aan snel vertrouwd te raken met het dashboard en gewoon in het diepe te springen. Dat ga ik doen, want na lezing van dit boek ben ik niet bang dat ik zal verzuipen.

Over Ineke Peters

Ineke Peters is redacteur, tekstschrijver en journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden