Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hét boek voor leiders - ‘Mooi en samenhangend overzicht’

‘Hét boek voor leiders’, geschreven door Nicolette Kat en Inge Wels, ziet er fraai en aantrekkelijk uit. De ondertitel, ‘Alles wat je wilt weten over leiderschap met impact,’ nodigt uit om het boek te gaan lezen.

Ward Grootens | 9 juli 2024 | 2-3 minuten leestijd

In de inleiding van Hét boek voor leiders noemen Nicolette Kat en Inge Wels hun boek een leiderschapstraining vanaf de bank. Ik denk dat ze in die opzet gedeeltelijk geslaagd zijn. De auteurs hebben gekozen voor relevante, herkenbare en logische onderwerpen. Hoewel het duo niet altijd even origineel is in de keuze van modellen en invalshoeken, ontstaat er wel een mooi en samenhangend overzicht. Dit helpt de lezer om grip te krijgen op het oerwoud van bekende en minder bekende management- en leiderschapsmodellen.

Herkenbaar en helder

De auteurs maken de onderwerpen herkenbaar door ze kort en helder te omschrijven. Ze geven leuke (geanonimiseerde) praktijkvoorbeelden die helpen om theorie en modellen te plaatsen. Ieder onderwerp wordt afgesloten met mooie en relevante reflectievragen.

Voor ieder onderwerp nemen de auteurs ongeveer 10 pagina’s om toelichting en verdieping te geven. Die structuur leest prettig en maakt het boek behapbaar. Tien pagina’s zijn prima om bijvoorbeeld de luistervaardigheden van Covey of het Johari-venster uit te leggen. Echter, de gekozen omvang van tien pagina’s zorgt er tegelijkertijd voor dat onderwerpen zoals ‘organisatiecultuur’ en ‘managen van transities’ wat globaal worden beschreven.

Vier delen

Hét boek voor leiders bestaat uit vier delen. Voor de insteek ‘leiderschapstraining op de bank’ vind ik de eerste twee delen ‘Ken jezelf als leider’ en ‘Ken jezelf in interactie’ zeker geslaagd. Dit zijn de delen waarin de lezer zijn eigen leiderschapsstijl, persoonlijk leiderschap en samenwerkings-, beïnvloedings- en communicatiestijlen onderzoekt. Het derde deel, ‘Ken jezelf in de context,’ vind ik wat willekeurig in de onderwerpkeuzes – het hadden ook negen andere onderwerpen over de context kunnen zijn – en te beperkt in diepgang, veroorzaakt door de tien-pagina structuur.

Daarnaast vind ik dat de auteurs veel verwachten op het gebied van zelfwerkzaamheid van de lezers. Er staan tientallen (overigens prima) inspiratievragen en -opdrachten in het boek. Deze helpen bij reflectie tijdens het lezen en het maken van bewuste leiderschapskeuzes. Alleen op de bank, zonder feedback van een coach, trainer of de mogelijkheid om te sparren met een collega lijkt me dit een taai proces. Inspiratie ontstaat met name door het delen met anderen. Dit boek zou daarmee uitermate geschikt zijn als werkboek en naslagwerk bij een leiderschapstraining. 

Overzichtsboek

De auteurs beloven dat je na het lezen van het boek de wereld anders ziet. Dat is een flinke belofte die niet helemaal wordt ingelost. De omschrijving op de achterflap als een toolbox, als een overzichtsboek van hoe leiderschapsthema’s en modellen met elkaar samenhangen, vind ik beter kloppen. De bronvermeldingen en QR-codes voor extra info zijn nuttig en van toegevoegde waarde. 

Daarmee is Hét boek voor leiders voor mij een mooi en overzichtelijk boek, waarmee de lezer in een logische samenhang leiderschapsonderwerpen aangereikt krijgt. Per onderwerp kun je besluiten om het bij 10 pagina’s te laten, het onderwerp op jezelf te betrekken met behulp van de handige vragen, of je door middel van goede verwijzingen verder te verdiepen.

Over Ward Grootens

Ward Grootens is extern adviseur en trainer op het gebied van HRM, HRD en Performance Management. Dit doet hij als zelfstandige vanuit zijn organisatie Grootens HRM. Hij voegt waarde toe aan opdrachtgevers middels HR-interimwerkzaamheden, HR- en organisatieadvies en training & (team)workshops.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden