Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

Regels en de ruimte

De beleidsbubbel liefdevol laten leeglopen en beleid weer dienstbaar maken aan de praktijk

Seminar met Piet-Hein Peeters, Sander Heijne, Marije van den Berg, Frank Weijers, Michelle van Tongerloo, Martin Kniest, Eva Naaijkens, Joseph Oubelkas

Seminar met Piet-Hein Peeters, Sander Heijne, Marije van den Berg, Frank Weijers, Michelle van Tongerloo, Martin Kniest, Eva Naaijkens, Joseph Oubelkas

Regels en de ruimte

De beleidsbubbel liefdevol laten leeglopen en beleid weer dienstbaar maken aan de praktijk

Met onder andere...

Piet-Hein Peeters Piet-Hein Peeters
Sander Heijne Sander Heijne
Marije van den Berg Marije van den Berg

Over dit seminar

Waarom dit congres?

Omdat je samen iets kunt doen aan de verstandshouding met beleid. Daarvoor hoef je niet te wachten tot de wet verandert of het systeem is aangepast. Samen beleid maken voor maatschappelijk welzijn.

Voor wie?
Voor Beleidsmakers en -uitvoerders, voor mensen werkzaam in de zorg, onderwijs en overheid, voor mensen die zich inzetten in de non-profit sector en het publieke domein, voor mensen die het niet willen opgeven met de overheid

Cadeau
Bij dit congres krijg je 3 boeken cadeau:

  • De beleidsbubbel van Marije van den Berg
    Met haar vorige boek 'Stop. Stopstrategie voor organisaties' behaalde zij de shortlist voor het Managementboek van het Jaar 2021.
  • Ruimte - stop met onzin, doe wat de bedoeling i s van Frank Weijers
  • De Wasstraat van Martin Kniest

 

Programma

8:45 Ontvangst
9:15 Opening
17:15 Einde
9:15 Opening door dagvoorzitter Piet Hein Peeters
9:30 uur De bureaucratie heeft het niet gedaan
De twee basisgedachten van bureaucratisch organiseren zijn dat het efficiënter wordt en gelijkwaardigheid oplevert. Toch is dit niet hoe bureaucratie wordt ervaren. - Wat er gebeurt als we bureaucratie in een systeem gieten; - Gelijkwaardig is niet altijd w(m)enselijk; - Wie bepaalt de regels.
10:15 uur De beleidsbubbel leeg laten lopen
Er wordt teveel beleid gemaakt zonder dat er oud beleid wordt opgeruimd. En er is te weinig interesse voor wat het betekent voor burgers. Deze beleidsbubbel moeten we liefdevol leeg laten lopen en dat kan best! - Van beleidsmakers naar beleidsbeheerders; - Ontmoeten, ontrommelen en ontkoppelen; - Niks mis met standaarden en checklists.
11:00 Pauze
11:30 uur In de verbinding gebeurt het
Als huisarts en straatarts in kwetsbare wijken ziet Michelle dagelijks de gevolgen van de regels die de oplossing in de weg zitten. Met hun scala aan problemen doen kwetsbare mensen vaak een beroep op haar. Met medische vragen en ook sociale vraagstukken. Als straatarts zou Michelle een belangrijke signaalfunctie kunnen hebben. Als de lijnen niet zo versplinterd waren. En als oplossingen het uitgangspunt zouden zijn in plaats van de regels. - Piet-Hein Peeters in gesprek met Michelle van Tongerloo over professionele nabijheid; - Niet de ziekte, maar het verhaal van een patiënt moet centraal staan; - Geld is soms wél de beste oplossing.
12:00 uur Sociaal ondernemen en net iets meer
Wie sociaal wil ondernemen in Nederland loopt tegen ingewikkelde wet- en regelgeving aan. Een wereld die normaal gesproken niet zo goed samengaat met ondernemers. Hoe ga je daarmee om en buig je dat om in een werkbare situatie? Martin Kniest deed dit met zijn Wasstraat op z’n eigen manier. Er werd een serie van gemaakt op tv die miljoenen kijkers in Nederland raakte. - Er is arbeid met afstand tot mensen en niet andersom; - Het is niet zwart-wit, wetten zijn interpreteerbaar; - Begin klein, denk groot, werk samen.
12:45 Lunch
13:45 uur Ruimte nemen én ruimte laten
We hebben in ons werk vaak meer ruimte dan we denken. Het begint met ons bewust worden van de ruimte die er is en de wil, de moed en het vermogen om die ruimte voluit te benutten. Omdat we vaak samenwerken is het belangrijk dat we ook anderen hun ruimte laten. Zodat ook hun talenten en kwaliteiten optimaal worden benut. Ruimte nemen én ruimte laten. Een complexe dynamiek. - Effectiever en met meer plezier samenwerken én meer ruimte en balans creëren; - Richten, verrichten en inrichten zorgen samen voor ruimte in ons werk.
14:30 uur Een andere kijk op onderwijs
Eva Naaijkens geldt als één van de bekendste en beste schoolleiders van Nederland. Ze is schoolleider van een gemengde buurtschool in Amsterdam, de Alan Turingschool. Deze school is uitgeroepen tot excellente school. Bepaal samen de aanpak van de school; niet de regels die je worden opgelegd zijn leidend. maar je eigen ambitie en aanpak. - Piet Hein Peeters in gesprek met Eva Naaijkens over de leraar als spil van goed onderwijs; - Samen ben je een team je hoeft niet allemaal op hetzelfde moment te pieken; - Liever een toolbox dan instrumentarium voor goed onderwijs.
15:00 Pauze
15:30 uur Van lijden naar leiden
Joseph Oubelkas was een van de jongste IT-ingenieurs van Nederland. Tijdens een werkbezoek in Marokko wordt Joseph zonder bewijs of onderzoek veroordeeld tot tien jaar celstraf. In de gevangenis kwam de drive die Joseph als ondernemer heeft naar boven. Doelen bepalen, het doen met wat er wel beschikbaar is. Hij had zijn eigen tuintje met bloemen, leerde Marokkaans en gaf les. Zo creëerde hij zijn eigen ruimte binnen de gevangenis. - Omgaan met verandering en tegenslag; - Persoonlijk leiderschap; - Jij hebt altijd een keuze, jij bepaalt.
16:15 uur Niet panikeren, maar organiseren
Vertrouwen bak je in de uitvoering. Laten we de feedback loop van de praktijk naar beleid sluiten. Wat moeten we daarvoor doen én wat moeten we stoppen? Verwacht wat uitpluizen en plat slaan van containerbegrippen als vertrouwen en ‘de menselijke maat’. Hardop verkennen van ‘beleidsbeheer’. Een pleidooi voor standaarden, normen en checklists. - Zullen we eens een regel uitproberen, voordat het vastgelegd wordt; - Bewijslast moet bij de uitvoering liggen en er moet een realiteitstoets komen.
17:00 Afsluiting door dagvoorzitter Piet Hein Peeters

Sprekers

Piet-Hein Peeters
Piet-Hein Peeters
Piet-Hein Peeters is een echte journalist: snelle denker, scherpe vragensteller. Hij voelt zich thuis in het pure debat, werkconferenties, beleids- en strategiesessies en de inhoudelijke brainstorm. Piet-Hein heeft 3 boeken geschreven waarin hij de focus legt op de problemen en vraagstukken in het sociaal domein.
Sander Heijne
Sander Heijne
Onderzoeksjournalist, historicus en programmamaker Sander Heijne werkte jaren als journalist voor de Volkskrant en daarna De Correspondent en schreef Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u. Samen met Hendrik Noten schreef hij Fantoomgroei, winnaar Managementboek van het Jaar 2021.
Marije van den Berg
Marije van den Berg
Marije van den Berg werkt als onderzoeker, adviseur en publicist in het lokaal bestuur en is onder meer lid van de lokale rekenkamer en voorzitter van een fonds dat haar stad zorgzamer en gezelliger wil maken. Eerder schreef ze Stop. Stopstrategie voor organisaties (shortlist Managementboek van het Jaar 2021).
Frank Weijers
Frank Weijers
Frank Weijers (1957) is opgeleid in Deep Democracy, interventiekunde, transactionele analyse (TA), systemisch werk en corporate antropologie. Hij schreef een aantal boeken: Spelen met ruimte (2015), Ruimte - stop met onzin, doe wat de be­doeling is (2017), NOW We’re Talking! (2019) en Conflict en polarisatie (2021). 
Michelle van Tongerloo
Michelle van Tongerloo
Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid. Daarnaast werkt ze als straatarts in de Pauluskerk, een diaconaal centrum in de binnenstad. Ze biedt daar zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Een pittige doelgroep die om een menselijke benadering vraagt.
Martin Kniest
Martin Kniest
Martin Kniest is een sociaal ondernemer die iedere dag met een lach en vol energie opstaat om zijn droom te realiseren: mensen met een begeleidingsbehoefte een werkplek bieden. Dat begon met Matz Carwash in Deventer en Zutphen en inmiddels ook via Matz Social, dat werkgevers ondersteunt in het werken met, selecteren en begeleiden van mensen met een begeleidingsbehoefte.
Eva Naaijkens
Eva Naaijkens
Eva Naaijkens is ruim 20 jaar werkzaam in het onderwijs. In 2007 is ze begonnen als schoolleider in Amersfoort. Deze school groeide onder haar leiding van een zwakke naar een driemaal excellente school voor speciaal basisonderwijs. Eva is mede-oprichter en schoolleider van de Alan Turingschool te Amsterdam. Eva schreef meerdere boeken.
Joseph Oubelkas
Joseph Oubelkas
spreker, auteur, inspirator. Auteur van '400 brieven van mijn moeder'

Praktische informatie

Locatie

Burgers Zoo - Kilimanjaro Lodge
Burgers Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

Routebeschrijving

Programma

Sprekers en thema's:

Piet-Hein Peeters – Dagvoorzitter
Sander Heijne – Bureaucratie
Marije van den Berg – De beleidsbubbel
Frank Weijers – Spelen met ruimte
Michelle van Tongerloo – Een andere kijk op zorg
Martin Kniest – Sociaal ondernemen en meer
Eva Naaijkens – Een andere kijk op onderwijs
Joseph Oubelkas – Van lijden naar leiden

Voorwaarden

Kom je met 4 of meer personen dan kunnen we je een groepskorting bieden. Mail naar info@managementboek.nl voor de mogelijkheden.

Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je tot een maand voor aanvang van het congres kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van het congres betaal je 25% van de deelname kosten. Pas daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd.

Uiteraard kun je je altijd gratis laten vervangen door iemand anders.

Let op: annuleren kan uitsluitend per e-mail via Verhaal met Impact.

Ook interessant voor u"

20 JUN
Seminar
Op 20 juni 2024 vindt voor de 9e keer Het Grootste Kennisfestival van Nederland plaats in Deventer. Met als thema: Innovatief Organiseren. Meer
796,-
20 JUN
Seminar
Op 20 juni 2024 vindt voor de 9e keer Het Grootste Kennisfestival van Nederland plaats in Deventer. Met als thema: Innovatief Organiseren. Meer
219,-
26 SEP
Collegereeks
Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is een absolute must voor managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen. Meer
3.995,-

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden