Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Handboek taalontwikkeling, taalpathologie en taaltherapie bij Nederlandssprekende kinderen

Paperback Nederlands 2021 9789024441792
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Deze uitgave verscheen oorspronkelijk in 2000/2001 als gebonden boek, de inhoud is ongewijzigd in deze paperback editie.

In elkaar grijpende factoren
De ontwikkeling van het taalgebruik is verbonden met de cognitieve, de motorische en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit proces van in elkaar grijpende factoren is zo gecompliceerd dat er heel verschillende taalproblemen en taalstoornissen kunnen ontstaan.

Taalontwikkelingsstoornissen kunnen voor kinderen een ernstige ontwikkelingsbedreiging betekenen. Het kritisch volgen van het normale spraak- en taalverwervingsproces bij kinderen is daarom van groot belang. Naast de linguïstische, sociale en cognitieve aspecten komen ook de opvoedkundige en logopedische aspecten van de taalontwikkeling aan de orde.

Taalontwikkeling in de eerste en tweede taal en taalstoornissen
De editie van 2000/2001 is geheel herzien en uitgebreid ten opzichte van de editie van 1994, speciaal voor wat betreft de syndromen en de therapie. Op basis van de literatuur en eigen onderzoek beschrijven Goorhuis en Schaerlaekens de doorsnee-taalverwerving, waarbij zij ook aandacht besteden aan de wijze waarop anderstalige kinderen ingroeien in een tweede taal. Voorts worden taalstoornissen bij onderscheiden groepen kinderen besproken, zoals kinderen met een dysfatische ontwikkeling of een specifieke stoornis en kinderen met een verworven afasie. Ook taalstoornissen ten gevolge van slechthorendheid, mentale retardatie, emotionele ontwikkelingsstoornissen, ernstige afwijkingen aan de spraakorganen en enkele specifieke syndromen krijgen aandacht.

De mogelijkheden tot therapie, die medisch, pedagogisch of logopedisch van aard kunnen zijn, worden eveneens besproken. De auteurs benadrukken hierbij steeds het feit dat een kind een zich uniek ontwikkelend wezen is dat beoordeeld moet worden op linguïstische kenmerken en vanuit medisch en ontwikkelingspsychologisch perspectief. Daarom wordt de theorie in dit boek steeds zo veel mogelijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Aldus bieden zij een praktische leidraad aan artsen, logopedisten , taalkundigen, psychologen, pedagogen en anderen die zich beroepsmatig inzetten om de taalverwerving van kinderen te stimuleren en zo nodig te sturen.

Specificaties

ISBN13:9789024441792
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:312
Uitgever:Boom
Druk:3
Verschijningsdatum:17-2-2021
Hoofdrubriek:Gezondheid
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Handboek taalontwikkeling, taalpathologie en taaltherapie bij Nederlandssprekende kinderen