Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Onderzoekend vermogen in de praktijk

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789055163441
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 1183Hoogste positie: 13
Direct te downloaden

Samenvatting

Onderzoekend vermogen is voor (aankomend) hbo-professionals van cruciaal belang om hun beroepsopleiding met succes te kunnen afronden en te kunnen functioneren als wendbare professional. Dit begrip wordt echter door verschillende experts regelmatig anders uitgelegd en dat zorgt voor verwarring. Onderzoekend vermogen in de praktijk biedt hierin houvast. Dit boek, gebaseerd op de nieuwste inzichten en met concrete voorbeelden uit verschillende vakgebieden, geeft voor het eerst een compleet overzicht van het begrip ‘onderzoekend vermogen’.

Er wordt integraal ingegaan op de drie elementen van onderzoekend vermogen:
1. Eerst goed verdiepen in de vraag of het probleem
2. Dan kritisch bestuderen wat anderen hebben gevonden
3. En daarna als het relevant en nodig is zelf onderzoek doen.

Deze drie centrale componenten worden op overzichtelijke en concrete wijze met elkaar verbonden. Het boek biedt op deze manier houvast bij het toepassen van onderzoekend vermogen om tot beroepsproducten te komen, zowel in de context van een beroepsopleiding als in de praktijk. Kortom, Onderzoekend vermogen in de praktijk is een uitermate geschikt boek voor aankomende hbo-professionals uit elk vakgebied!

Specificaties

ISBN13:9789055163441
Trefwoorden:onderzoek
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:278
Druk:2
Verschijningsdatum:1-6-2023
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Onderzoekend vermogen in de praktijk - 'Een waardevolle aanvulling'
José Otte | 11 maart 2021
In Onderzoekend vermogen in de praktijk bespreken Mandy van der Velde, Lisette Munneke, Paul Jansen en Josje Dikkers het onderzoekend vermogen als competentie voor (aankomend) hbo-professionals aan de hand van voorbeelden.
Lees verder
recensie
Praktijkgids voor het ontwikkelen van onderzoekend vermogen
Bert Peene | 5 augustus 2020
Een professional heeft zeker inhoudelijke kennis nodig, maar het gaat uiteindelijk om het vermogen om die op een kritische manier te vergaren of zelf te creëren. Om onderzoekend vermogen. Dat zeggen de auteurs van Onderzoekend vermogen in de praktijk hanteren. Zij benadrukken daarin met name het belang van wendbaarheid.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

interview
Mandy van der Velde en Lisette Munneke: ‘Onderzoekend vermogen is voor de professional van cruciaal belang’
Bert Peene 7 augustus 2020 Naast het bijbrengen van inhoudelijke kennis is het ontwikkelen van de juiste beroepsvaardigheden en houding het belangrijkste doel van iedere hbo-opleiding. Onderzoekend vermogen is daarvan een belangrijk aspect. Met hun boek Onderzoekend vermogen in de praktijk willen de auteurs met name daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Niet opgediend als droge kost, maar juist prima consumeerbaar. Dat wil zeggen: klaar voor gebruik.

Over Mandy van der Velde

Prof. dr. Mandy van der Velde is afgestudeerd als arbeids- en organisatiepsychologe aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij is gepromoveerd aan de Faculteit Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna was zij verbonden aan de Faculteit der Economie en Bedrijfswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanaf 2002 is zij werkzaam als UHD bij de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Per 1 november 2007 is zij benoemd tot Bz. Hoogleraar "Management van Veranderingsprocessen in Grote Organisaties" vanwege het Utrechts Universiteitsfonds.

Andere boeken door Mandy van der Velde

Over Lisette Munneke

Dr. Lisette Munneke studeerde onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2008 op de ondersteuning van leren argumenteren met online samenwerkingstools. Ze werkte daarna tien jaar als lerarenopleider bij de lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht. Sinds 2013 is ze als onderzoeker werkzaam bij het Lectoraat Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek bij dezelfde hogeschool. Haar expertise is de rol van onderzoekend vermogen in beroepsprocessen en de ontwikkeling hiervan bij hbo-studenten.

Andere boeken door Lisette Munneke

Over Paul Jansen

Prof.dr. Paul G.W. Jansen is hoogleraar Bedrijfspsychologie, Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, VU Amsterdam. Hij studeerde cum laude Mathematische Psychologie, Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij was werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse zaken, de Rijks Psychologische Dienst, en PTT/KPN. Van 1995-2001 was hij in deeltijd directeur 'Limperg Instituut': Interuniversitair Onderzoeksinstituut voor Accountancy. Verder was hij bestuurslid van het 'HRM Network NL' en is hij sedert 2001 programmadirecteur Masteropleiding Bedrijfskunde, Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt zich bezig met onderwijs, onderzoek en advisering op het gebied van management development, loopbanen, assessment centers, 360-graden feedback en prestatiemanagement (bijv. beoordelen en belonen).

Andere boeken door Paul Jansen

Over Josje Dikkers

Josje Dikkers is docent en onderzoeker Human Resource Management aan de Hogeschool Utrecht. Ze studeerde in 2001 af aan Tilburg University in Arbeids- en Organisatiepsychologie en promoveerde op hetzelfde gebied in 2008 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tussen 2005 en 2011 werkte Josje aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoeksinteresses liggen op het vlak van Arbeid & Gezondheid en - wat specifieker - op de interactie tussen werk en privéleven, de arbeidsparticipatie van vrouwen en humor op de werkvloer.

Andere boeken door Josje Dikkers

Inhoudsopgave

1 Een professional met onderzoekend vermogen 15
2 Wat is een onderzoekende houding? 33
3 De onderzoekende houding in de beroepspraktijk 61
4 Formuleren van een onderzoeksvraag 81
5 Kritisch lezen van bronnen 97
6 Gebruik van bronnen bij opzoeken en uitzoeken 109
7 Een beroepsproduct en onderzoeken 129
8 Onderzoeksontwerp: van onderzoeksvraag naar onderzoeken 143
9 Methoden van dataverzameling en -analyse: interview en observatie 177
10 Methoden van dataverzameling en -analyse: vragenlijst 205
11 Rapporteren en aanbevelingen doen 243

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onderzoekend vermogen in de praktijk