Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Macht en moed

Ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken

Paperback Nederlands 2023 9789083341163
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

‘Macht en moed’ is de derde publicatie in een serie over tegenspraak van Erik Pool, programmadirecteur ‘Dialoog en Ethiek’ bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het boek bevat een grondige studie en een kritische analyse van het reilen en zeilen van de rijksoverheid en de rol van ambtenaren daarin, met de toeslagenaffaire als actuele casuïstiek. In drie delen (Protest, Participatie, Professionaliteit) schetst Pool de ontwikkeling die ambtelijk vakmanschap doormaakt, uitmondend in een pleidooi voor ambtelijke autonomie en het weerstaan van de politieke hitte. Hij roept collega-ambtenaren op democratische waarden als rechtvaardigheid en inclusie in advisering en dienstverlening voorrang te geven.

‘Waarheidspreken’, het klassieke parrhêsia, vormt een rode draad in ‘Macht en moed’, dat zich ook laat lezen als een boek over praktische filosofie. Pool laat via klassieke en eigentijdse filosofen zien dat de moderne mens het gesprek over waarden en deugden is verleerd. Hij pleit ervoor de ethiek meer aandacht te geven en onderdeel te laten zijn van de ambtelijke professionaliteit. ‘Macht en moed’ toont aan hoe nodig dat is en confronteert ambtenaren en politici met prangende vragen over hun bijdrage aan een stabiele rechtsstaat.

Specificaties

ISBN13:9789083341163
Trefwoorden:ambtenaren, tegenspraak
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:496
Druk:1
Verschijningsdatum:7-9-2023
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Macht en moed - Kloek meesterwerk
Nico Jong | 19 september 2023
Tegenspraak bieden is geen eenvoudige zaak, zeker niet in een politiek-bestuurlijke omgeving. Dat blijkt uit het feit dat Erik Pool bijna vijfhonderd bladzijden gebruikt om dit begrip te laden. Maar wat een machtig mooi en ook moedig boek is het geworden.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Macht en moed