Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De minister en de inspecteur-generaal

Fragmenten uit de geschiedenis van het onderwijstoezicht

Paperback Nederlands 2023 9789463014519
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De inspectie van het onderwijs wordt geleid door de Inspecteur-Generaal die ressorteert onder de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Van de inspectie wordt onafhankelijkheid in waarneming en oordeel verwacht en dat kan spanning geven in de relatie met de minister. Voor het onderwijs is er sinds 2002 een afzonderlijke wet op het onderwijstoezicht (WOT) die een waarborg moet bieden voor die onafhankelijkheid. In de huidige wet heeft de minister een zg. aanwijzingsbevoegdheid. Met die bevoegdheid kunnen verschillen in opvatting tussen minister en inspectie beslecht worden waarbij de Tweede Kamer het laatste woord heeft. Die aanwijzingsbevoegdheid staat ter discussie.

De auteur verhaalt van binnenuit wat er aan de wet op het onderwijstoezicht vooraf ging en hoe de verschillende ministers van onderwijs, over het toezicht dachten, het toezicht vorm gaven of verwaarloosden sinds de zg. Mammoetwet (Wet op het Voortgezet Onderwijs uit 1963). Na 2002 is het toezicht door wijzigingen in de wet weer strakker geregeld en is de inspectie bij de uitvoering van het toezicht meer gebonden.

De auteur wijst er op dat een wettelijke regeling van de onafhankelijkheid nog geen voldoende waarborg is voor daadwerkelijk onafhankelijk gedrag van de degenen die met het toezicht belast zijn. Onafhankelijkheid moet worden waargemaakt en dat vraagt, naast goede wetgeving, om moedige mensen.

Het boek kan ook gelezen worden als een case-study die van betekenis kan zijn voor het bredere verhaal van het toezicht van de Rijksoverheid waar voor de toekomst veel van verwacht wordt.

Specificaties

ISBN13:9789463014519
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:212
Druk:1
Verschijningsdatum:25-10-2023
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Onderwijsrecht

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Ferdinand Mertens

Ferdinand Mertens (1946) werkte als Inspecteur-Generaal van het Onderwijs en van Verkeer en Waterstaat. Hij was tot voor kort hoogleraar Toezicht aan de Technische Universiteit Delft. Momenteel is hij lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Andere boeken door Ferdinand Mertens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De minister en de inspecteur-generaal