
Lees verder
Edwin Zasada (1985) volgde de militair-wetenschappelijke opleiding Krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie. Tijdens zijn loopbaan als officier bij de pantserinfanterie rondde hij in de avonduren zowel een master Strategic Human Resource Management als een master Business Process Management & IT af.
Meer over Edwin ZasadaWe leven langer dan ooit, maar voelen ons niet veiliger. We maken minder traumatische gebeurtenissen mee, maar lijden aan meer trauma's. Er is minder om bang voor te zijn, en toch zijn we angstiger. Angst lijkt een steeds grotere invloed te krijgen in onze westerse samenleving. Waar waarden als moed, wilskracht en zelfcontrole minder worden verwacht of gewaardeerd, beperken slachtofferschap, veiligheid en risicomijding in toenemende mate onze handelingsruimte. Ongemerkt ruilen we individuele vrijheid, ontplooiingsruimte, weerbaarheid en autonomie in voor een symptomatische aanpak van fysieke en sociale onveiligheid.
Maar levert het beperken van het individuele recht om beperkte risico's te nemen wel een gelukkigere samenleving op? Is het vermijden van emotionele weerstand wel goed voor onze mentale gezondheid? En hebben we echt meer surveillance, cameratoezicht en controle nodig om een gezonde en veilige samenleving te creëren? Laten we, gedreven door angst, niet te vaak een hapje nemen uit onze eigen individuele verantwoordelijkheid en vrijheid om zo de interne strijd met onze emoties maar niet aan te hoeven gaan?
Deze vragen nodigen uit tot een kritische zelfreflectie op de rol van angst in onze samenleving. Er is een delicate balans tussen veiligheid en individuele vrijheid, tussen het beschermen van kwetsbare groepen en het behoud van democratische waarden. Het beperken van risico's kan nodig zijn, maar het mag niet leiden tot verstikking van persoonlijke groei, autonomie en mentale gezondheid. Edwin Zasada is zelfstandig human performance specialist. Hij is auteur van het standaardwerk Over wilskracht.
angst psychologie moed vrijheid risicobereidheid filosofie overheid evolutie autoritarisme veiligheid maatschappijkritiek autonomie media weerbaarheid maatschappij surveillance conditionering COVID-19 controle persoonlijke ontwikkeling besluitvorming amygdala democratie overtuiging risicoperceptie terrorisme veerkracht slachtofferschap massamedia mediabeïnvloeding politiek evolutionaire psychologie culturele trends neurowetenschappen persoonlijke groei manipulatie menselijke natuur sociale controle geschiedenis leiderschap angstcultuur paternalisme exposuretherapie cognitieve dissonantie vertrouwen hoop mentale gezondheid transparantie locus of control marketing beschikbaarheidsheuristiek communicatie negativiteitsbias censuur culturele oriëntatie exposure therapy desinformatie ethiek polarisatie duurzaamheid tunnelvisie creativiteit
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books