Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Elly d'r Selecty: Nog 8 Must Reads over Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor ons mensen, en dus ook voor bedrijven geen nice-to-have meer. Er is wet- en regelgeving, klanten willen weten wat het bedrijf aan duurzaamheid doet. Gelukkig zijn er steeds meer boeken met adviezen en ervaringen over Duurzaamheid.

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Elly Stroo Cloeck | 26 februari 2023

Begin 2022 maakte ik een lijst van de boeken over Duurzaamheid die mij het meest hadden geraakt: https://managementboek.nl/boekenlijst/492 Nu, ruim een jaar later, zijn er weer een flink aantal boeken verschenen over Klimaatverandering en Duurzaamheid. Ik ben blij dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt! Ik lees dan ook met grote regelmaat een boek over Duurzaamheid. En natuurlijk zitten daar weer uitstekende boeken bij. Dit zijn mijn favorieten.

Seth Godin, The Carbon Almanac Network, Michel Porro

De klimaatalmanak - Het is nog niet te laat

Heel slim bedacht! Er is zó veel te schrijven over klimaatverandering, dat het niet in één boek past. Wat doe je dan? Je schrijft De Klimaat-almanak, naar een idee van Seth Godin en in 2022 samengesteld door meer dan 300 vrijwilligers in meer dan 40 landen. Met meer dan 300 pagina’s met zo’n 250 korte stukjes ‘voor beginners’, met evenzoveel links voor ‘verder lezen’. Meer kan bijna niet ….

Greta Thunberg

Het Klimaatboek

Greta Thunberg en zo’n kleine 100 wetenschappers, journalisten en activisten schreven in 2022 Het Klimaatboek. Dit uitstekende boek levert gegarandeerd koude rillingen over opwarming op! Het gaat wetenschappelijk vrij diep, en is confronterend, fascinerend, soms deprimerend, maar ook activerend. En stevig, in alle opzichten. We hebben dan ook een stevig probleem.

Matt Winning

Het begint hier warm te worden

Lachen om klimaatverandering? Dat is vloeken in de kerk! Of toch niet? De Schotse klimaatwetenschapper Matt Winning is (ook) stand-up comedian en doet alles om mensen maar te laten luisteren naar zijn boodschap! Zelfs een conference-achtig boek schrijven. Hot mess, in Het Nederlands Het begint hier warm te worden uit 2022, is goed onderbouwd en grappig, gewoon heel cool!

Harry Hummels, Wouter Scheepens, Erlijn Sie

Bloed, zweet, maar samen

De titel Bloed, zweet, maar samen wekt even de indruk dat het hier gaat om Andre en Rachel Hazes. Maar nee, gelukkig licht de ondertitel het toe: Samenwerken voor een betere wereld. In 2022 geschreven door drie auteurs met verschillende achtergronden: Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie, die de titel in praktijk brachten. Dit is een uitstekend boek voor olietankers én speedboten waaruit blijkt dat duurzame innovatie niet makkelijk maar wel mogelijk is.

Mark Lynas

Zes graden

Ach, een paar graden warmer, dat is toch best lekker? Nou, nee dus. Mark Lynas schreef in 2020 een update van zijn bestseller Zes graden, waarin hij alle gevolgen van opwarming per graad gedetailleerd uit de doeken doet. De 1e graad is al geen toekomstmuziek meer, daar zitten we sinds 2015 in. En zelfs de gevolgen van die ene graad zijn niet mals. Huiveringwekkend leerzaam boek.

Michael Mann

The New Climate War

Er is geen discussie meer of er wel klimaatverandering is. Zelfs de fossiele industrie geeft dit inmiddels toe. Die oorlog is voorbij. Maar er is wel een nieuwe oorlog: over wat we eraan moeten doen, en óf dat nog wel zinvol is, zo stelt The New Climate War van Michael E. Mann uit 2021. Die ‘nieuwe’ klimaatoorlog wordt wéér gevoerd met de fossiele industrie (de ‘inactivisten’), maar ook tussen de klimaatactivisten onderling. En zolang die nieuwe oorlog gevoerd wordt, gebeurt er te weinig en blijft de CO2 uitstoot te hoog. Dit prima boek laat zien hoe die oorlog wordt gevoerd en wat we daaraan kunnen doen. Ik las heel wat eye-openers!

Ylva Poelman

De 9 succesfactoren van de BV Natuur

Hardop lachen om een managementboek, hoe vaak komt dat nu voor? En dan direct erna: ‘Wow, gaaf!’ denken als je weer iets leest dat je niet wist. Deze blijheid en verbazing zorgden er bij mij voor dat de lessen uit De 9 succesfactoren van de BV Natuur van Ylva Poelman uit 2021 extra goed landden. De natuur als inspiratiebron voor innovatie en continuïteit, dat is een supergoed idee. Als er iets toekomstbestendig is, is het de natuur wel. Bestaat al 4 miljard jaar en past zich voortdurend aan. Een goede reden om deze leerschool te beschermen en beter te leren kennen.

Robin Wall Kimmerer

Een vlecht van heilig gras

Wat een prachtig boek! Auteur Robin Wall Kimmerer is gepromoveerd botanica èn Potawatomi, Native American. De verhalen in Een vlecht van heilig gras (de Nederlandse vertaling uit 2022 van Braiding Sweetgrass uit 2013) gaan over een groot aantal planten, maar ook dieren en zelfs de regen spelen een rol. En natuurlijk Robin zelf, want alle verhalen zijn heel persoonlijk, beschrijven in poëtische taal hoe zij de natuur ervaart. Het boek geeft voor een aantal planten heel gedetailleerd weer wat zij betekenen voor de natuur en hoe het in de Indiaanse tradities werd gebruikt, in een hele mooie mix van wetenschap en eeuwenoude inheemse wijsheid. Zijdelings komt de verdrijving van de Indianen uit hun leefgebieden en het bedrog met verdragen aan de orde, en ook de enorme schade die fabrieken toebrachten aan die leefgebieden, zoals Onondaga Lake bij Syracuse, NY, ooit het meest vervuilde meer in de VS. Voor èchte duurzaamheid moeten we ons weer verbinden met de natuur. Dit boek inspireert daartoe.

En natuurlijk liggen er nog wat Duurzaamheidsboeken op de stapel ..

Ik lees graag en veel over Duurzaamheid. Heb jij tips voor mij, en anderen? Maak ook een boekenlijstje!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden