Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Digital Finance - Leidinggeven aan de digitalisering van Finance

De wereld verandert en organisaties moeten mee. De wijze waarop Finance werkzaamheden uitvoert, verandert daarmee ook. Robêrt de Gier en Marinda van Harskamp schreven er een boek over: Digital Finance. Een preview.

Robêrt de Gier | 17 december 2019 | 3-4 minuten leestijd

Voor welke uitdagingen staan we eigenlijk? Wat betekent het voor financials om heel andere vaardigheden te moeten ontwikkelen? Hoe is het om een eigen toekomst in onzekerheid uit te stippelen? Hoe blijf je waarde toevoegen in een veranderende en digitale wereld? Welke kwaliteiten hebben de CFO en andere leiders nodig om de digitale transformatie te leiden? Hoe nemen we de mensen mee in de verandering?

Vragen waar wij mee rondliepen en de reden om het boek over Digital Finance te schrijven. "Als wij deze vragen hebben, dan zijn er meer financials die met deze vragen rondlopen." Vanuit die gedachte hebben we het boek Digital Finance - Leidinggeven aan de digitalisering van Finance geschreven.

Het boek bevat 4 samenhangende hoofdstukken:
1. Welkom in de vierde industriële revolutie
2. Digital Finance
3. Digital Finance en de organisatie
4. Digital Finance en de mens

1. Welkom in de vierde industriële revolutie
De vierde industriële revolutie is begonnen en dwingt organisaties om zichzelf opnieuw uit te vinden. Ontwikkelingen in eerder onsamenhangende demografische, sociaaleconomische en technologische gebieden bouwen allemaal op elkaar en versterken elkaar. Digital Finance komt hieruit voort en heeft een enorme impact op de werkgelegenheid binnen Finance. Veel handmatig en repetitief werk wordt gedigitaliseerd en gerobotiseerd en overgenomen van de mens. Banen zullen verdwijnen en nieuw werk komt daarvoor in de plaats.

2. Digital Finance
Wat is Digital Finance?  Met Digital Finance bedoelen wij de situatie waarbij het samenstellen, controleren en rapporteren van de financiële cijfers. Het plannen & budgetteren en het analyseren van de financiële cijfers die volledig of grotendeels zijn geautomatiseerd of gedigitaliseerd.

In dit hoofdstuk beschrijven we de belangrijkste ontwikkelingen in de digitalisering en de impact ervan op Finance.
- Robotica
- Kunstmatige intelligentie
- Supercomputers en big data
- Blockchain

3. Digital Finance en de organisatie
Om als organisatie klaar te zijn voor de digitale transformatie, is het credo de organisatie zodanig te organiseren dat het wendbaar, flexibel en schaalbaar is. Hiervoor zijn er volgens ons 3 grote stappen te nemen:

1. Organiseer strategische disciplines decentraal, zodat er snel met de klant geschakeld kan worden. En organiseer ondersteunende disciplines, met standaard processen met een hoog volume en repetitieve werkzaamheden, centraal. Organiseer beide aan de hand van de 3 dimensies Processen, Mensen en Systemen.

2. Organiseer op basis van de 3 dominante processen, Order to Cash, Procure to Pay en Record to Report. Wijs voor ieder proces een Global Process Owner aan en breng de 3 dimensies Processen, Mensen en Systemen bij ieder proces onder.

3. Ultieme laatste stap en doel van de nieuwe structuur is om de gecentraliseerde processen te harmoniseren en te standaardiseren om vervolgens deze processen verregaand te automatiseren en te digitaliseren. Klaar voor de digitale transformatie!

4. Digital Finance en de mens
Wij zien bij de digitalisering van Finance dat er een overgangsfase aanbreekt tussen het Finance van nu op weg naar het nieuwe normaal van Finance. Hierbij zien we dat het wat van Finance blijft, terwijl het hoe van Finance verandert. In deze fase gaat het om ontdekken, open te staan voor wat er zich aandient en tegelijkertijd weten welke richting je opgaat. De brug bouwen terwijl je erop staat.

Tijdens de overgangsfase, ontstaan nieuwe rollen, taken, verantwoordelijkheden en ontwikkelingsmogelijkheden. Er ontstaat vraag naar een ander type financial en een verschuiving naar sterker ontwikkelde competenties. Deze ontwikkelingen geeft financials de mogelijkheid zichzelf opnieuw uitvinden, te herijken als het ware en waarde toe te voegen.

Ten slotte beschrijven we dat Digital Finance een transformatie is en het een andere benadering en leiderschap vraagt. Wij noemen dit transformatieleiderschap. Bij transformatieleiderschap leid je op het bewuste én het onbewuste. Ook is het belangrijk te leren de impulsen vanuit de emergente toekomst waar te nemen en daarop te sturen en te leiden.

Leidinggeven aan de digitalisering van Finance: Makkelijk? Nee, Uitdagend? Ja Nodig? Ja!

Robêrt de Gier en Marinda van Harskamp zijn auteur, spreker en consultant. Ze begeleiden daarbij nationaal en internationaal organisaties met het uitvoeren van succesvolle financiële transformaties. Ze zijn de auteurs van Digital Finance - Leidinggeven aan de digitalisering van Finance.

Over Marinda van Harskamp
Marinda van Harskamp (1974) is werkzaam als zelfstandig Digital Finance consultant en coach, nadat ze vele jaren heeft gewerkt bij het internationale hoofdkantoor van IKEA. Daar heeft ze corporate en internationale ervaring opgedaan op het gebied van senior management, digitalisering van de financiële en accounting processen, business coaching, Shared Service Centra en het leiden van procesorganisaties. Naast de HOFAM, Executive MBA en commissarisopleiding, is ze ook opgeleid in NLP, MBTI®, ICF Coaching en Systemisch Werk. Met deze brede combinatie van theoretische kennis en praktijkervaring begeleidt ze nu organisaties met de digitale transformatie en de medewerkers om de digitalisering te omarmen, zichzelf verder te ontwikkelen en daarmee hun employability te vergroten. In 2016 is Marinda’s eerste boek Accounting Architecture Model gepubliceerd.
Over Robêrt de Gier
Robêrt de Gier (1966) is werkzaam als zelfstandig consultant met een sterke financiële en businessachtergrond. Hij heeft bewezen succesvol te zijn in het leiden, verbeteren, optimaliseren en transformeren van de financiële functie. Naast zijn Bachelor of Economics heeft hij een dubbele executive MBA afgerond bij Universiteit Nyenrode en Universiteit Rochester (VS). Hij heeft vier jaar als Finance Director bij Exact Software gewerkt en optimalisatieprojecten begeleid binnen de luchtvaart, handel, retail, directory, farma- en software-industrie. Hier heeft hij ruime senior managementervaring opgedaan en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld in het transformatieproces van het digitaliseren en robotiseren van de financiële processen en het effect hiervan op de mens.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Marinda van Harskamp, Robêrt de Gier
Digital Finance

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden