Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

 Er is er een jarig - De chip ziet Abraham

 Ze zijn zo vanzelfsprekend en onderdeel van ons dagelijks leven, dat we vergeten zijn te vieren dat vijftig jaar geleden de eerste computer chip gepresenteerd werd. Op 15 november 1971 toonden de jonge bazen van Intel trots de 4004-chip.  

Bertrand Weegenaar | 20 januari 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het eerste commerciële product, een 4-bits-processor, een programmeerbare microprocessor van een reeks die tot de dag van vandaag wordt doorontwikkeld. In miljarden. De meest recente is 11th Gen Intel® Core™. Maar onderzoekers werken al aan kwantumcomputers.

Rechten

De toepassingen en impact zijn inmiddels zo immens dat als we wereldwijd alle chips (en de apparaten waarin ze gestopt zijn) een uurtje uit zouden zetten we waarschijnlijk voor een ondergang staan. Het nietige Intel zorgde mede voor wat we nu de digitale revolutie noemen. PC’s, internet, mobiele telefonie, internet of things, AI, sociale media, noem maar op. Vijftig jaar terug nauwelijks voorspelbaar. Ja in StarTrek misschien. De 4004 werd gemaakt voor een rekenmachine en de eigenaren wilden een goedkope deal dus lieten ze Intel de rechten behouden. Ze wisten niet welk goud ze in handen hadden.

Schaamteloos rijk

De oprichters van Intel, waaronder Andy Grove wisten het wel. Het hele verhaal is te lezen in The Intel Trinity. Schaamteloos rijk zijn deze mannen geworden. En dat geld investeerden ze in Silicon Valley. Na de hardwaretijd kwamen softwarebedrijven, Internet, zoekmachines en uiteindelijk onder andere social media. En die reeks aan toepassingen is nog lang niet aan zijn einde.

Neuralink

Elon Musk, vers benoemd tot Times Person of the Year 2021, is ook een exponent van de kansen die de digitale revolutie ondernemers biedt. U kent hem van onder andere Tesla, SpaceX en de Hyperloop. Minder bekend is zijn bedrijf Neuralink, dat ‘next level’ chips ontwikkelt: ‘Elon Musk has said that Neuralink, his brain-interface technology company, hopes to start implanting its microchips in humans next year. Neuralink, cofounded by Musk in 2016, is developing a chip that would be implanted in people's brains to simultaneously record and stimulate brain activity.’

Boze man

Musk vergaarde zijn miljarden met de verkoop van PayPal, waar onder andere mede-oprichter Peter Thiel ook schatrijk van werd. Zo veel Musk aan media-aandacht trekt, zo stil is het rond Thiel. Max Chafkin schreef The Contrarian - Peter Thiel and Silicon Valley’s pursuit of power. Thiel, aartsconservatief, aanhanger van het libertarisme, heeft zijn geld geïnvesteerd in Silicon Valley. In de meeste ‘unicorns’ zit geld van één van zijn investeringsvehikels. Hij is medeoprichter van Y-Combinator, het start-up laboratorium van de Valley. Hij is medeoprichter van Palantir, een big data bedrijf dat zich specialiseert in gezichtsherkenningssoftware. Je wordt een beetje eng als je leest over de financiële en politieke macht die deze boze man in zijn bezit heeft.

Glimp

Een glimp van de toekomst, de komende tien jaar vermoed ik, kun je lezen in Twaalf bytes door romancier Jeanette Winterson. Heden en toekomst van kunstmatige intelligentie is de ondertitel. Twaalf bytes is geschreven door een technische outsider, en een begenadigd auteur. Winterson raakt veel filosofie (want dat leeft in de wereld van AI nogal), mens- en wereldbeelden (de singulariteit en Homo Deus) en high-end techniek zoals robotica. Een boek geschreven vanuit een breed perspectief dat diep ingaat op de verschillende visies die de bedenkers van AI-toepassingen voor ogen hebben.

Vijftig jaar is ie pas, de processor. We kunnen niet meer zonder. De vraag is hoe we al die biljarden dingen en die miljarden toepassingen gaan gebruiken om ons leven beter, duurzamer en waardevoller te maken.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden