Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hoe zal ik het zeggen - Sleutelen aan je stem voor sprekende professionals

Alex Boon specialiseerde zich vanuit zijn achtergrond als logopedist tot een van Nederlands meest ervaren sprekerstrainers. In ‘Hoe zal ik het zeggen’ leert hij je stapsgewijs hoe je aan je stem kunt sleutelen.  ‘De  stap van een zouteloos gesprek naar een energieke gedachtewisseling is vaak niet zo groot’, schrijft hij in zijn preview.

Boon | 7 april 2023 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Je doet het al of het gaat er een keer van komen: spreken over je expertise, je kennis, je vak. En of het nu om cijfers, efficiëntie, techniek, innovatie, samenwerking of planning gaat: jouw kennis maakt het verschil. Misschien representeer je het management of de raad van bestuur. En jouw interpretatie van de te varen koers met betrekking tot de ontwikkelde visie, de bevordering van een onderlinge cultuur of de optimalisatie van werkethos of professionaliteit veroorzaakt een zinderende beweging in de organisatie.

Blablabla… was het maar waar! In de praktijk zie ik te vaak achterover hangende, afgehaakte luisteraars in plaats van betrokken publiek. En in plaats van geïnspireerde medewerkers die mouwen opstropend de dagelijkse praktijk weer instappen zie ik voltallige brigades verholen mompelend de zaal verlaten, richting lunch. Zelfs op wetenschappelijke congressen over de stem sukkelen deelnemers geleidelijk in slaap als gevolg van monotoon opgelezen teksten of mompelende uiteenzettingen. Hoogstzelden worden er verhitte discussies gevoerd naar aanleiding van bezield sprekende wetenschappers die hun onderzoeksresultaten aansprekend, indringend of met urgentie naar voren brengen.

Eigen vaardigheid eerst

En toch: in mijn werk als sprekerstrainer merk ik dat de stap van een zouteloos gesprek naar een energieke gedachtewisseling vaak niet zo groot is. En ook dat er meestal niet veel voor nodig is om een spreker zo te laten bewegen dat de boodschap wél landt: kleine, functionele gedragsveranderingen. Luisteren, experimenteren met je expressie, zoeken naar de verhouding tussen je inhoud en je vorm en contact met je luisteraar maken en onderhouden. Variaties die beginnen bij je stemgeluid, je lichaam. Aanpassingen die met je persoonlijke ontwikkeling als spreker te maken hebben. Je moet maar durven.

Stapsgewijs

Dit praktische handboek biedt je een speelse en veilige weg waarlangs je stapsgewijs op pad gaat: met de juiste feedback en zonder oordeel (zonder goed of fout) leer je experimenteren met de relatie tussen je inhoud en je vorm. Je krijgt op het juiste moment de juiste gereedschappen aangereikt. Op die manier verken je langzaamaan de mogelijkheden van je stemgeluid, je klankvorming en je spraak. Daarna confronteer je de beweeglijkheid die je bij jezelf ontdekt met je inhoud; die klop je daarmee los van uitgesleten patronen. Zo breng je een aantrekkelijke beweging tot stand, een beweging die zorgt voor verbinding tussen jou en je luisteraar.

Paradox

Je kunt natuurlijk allang praten: dat leerde je door te luisteren. Niet door te lezen. Dit boek is dan ook ingericht om je hardop met je stem te laten werken. Daarmee onderscheidt het zich van menig ander boek over spreken of presenteren. Met Hoe zal ik het zeggen vráág ik niet hoe je iets moet zeggen en vertel ik je ook niet hoe het móét. Je gaat op zoektocht naar de oneindige variatiemogelijkheden voor je stem. Voor je het weet zit je in de trein hardop geluiden te maken of trek je luidkeels de aandacht van je buren. Zoek een lege loods, magazijn of kerk. Kies voor een slaapkamer, gangkast of badkamer. Of zwalk aan zee, in het bos, door een weiland of door een drukke stad. Zoek eventueel een partner in crime en werk samen. Wees voorbereid op eventuele reacties die kunnen variëren van opgetrokken wenkbrauwen tot geïnteresseerde blikken. Experimenteer en oefen; ontketen je potentieel en spreek!

Over Alex Boon

Alex Boon specialiseerde zich vanuit zijn achtergrond als logopedist tot een van Nederlands meest ervaren sprekerstrainers. Als stem en spraakdocent vond hij de sleutel voor een succesvol optreden: de stem. Met zijn concrete adviezen en met veel gevoel voor humor kreeg hij talloze professionals aan de praat, van accountants tot bestuurders, van dominees tot IT-specialisten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden