Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Perceptie - Verrassende inzichten die je leven voor altijd veranderen

Halen de mensen in jouw team het maximale uit zichzelf? Zijn zij vol overgave betrokken? Linda Guijt gelooft dat gepassioneerde mensen met een positieve, vruchtbare perceptie in staat zijn tot uitzonderlijke prestaties en de wereld – en organisaties – een mooiere plek maken. Het mooie: dit is een vaardigheid is die we kunnen trainen.

Linda Guijt | 8 november 2023 | 3-4 minuten leestijd

We leven in een complexe wereld; een drukke en luide wereld. Het is onmogelijk om alle informatie te verwerken en constant alle mogelijke opties af te wegen. Dan zouden we niet meer functioneren. Onze perceptie zorgt ervoor dat we effectief en efficiënt met deze informatie en drukte omgaan. Een belangrijk kenmerk van onze perceptie is dat we ontzettend goed zijn in het herkennen van patronen. Door informatie te filteren op basis van patronen, begrijpen we supersnel wat er aan de hand is en hoe we moeten handelen. Hier kleven ook nadelen aan.

Status quo

Een van deze nadelen is dat het ervoor kan zorgen dat we in bestaande patronen blijven hangen; we zijn dol op de status quo. Tot vrij recent diende de status quo onze maatschappij en organisaties redelijk goed. Immers, patronen zijn behulpzaam bij het streven naar efficiëntie en optimalisatie. De laatste jaren is hier snel verandering in gekomen. Onder invloed van technologische ontwikkelingen neemt het volume en de snelheid waarmee veranderingen elkaar opvolgen in razendsnel tempo toe. Dit zie je aan de grote hoeveelheden complexe vraagstukken die tegenwoordig op ons afkomen. Een effectieve benadering van deze vraagstukken vraagt om lef; lef om de geliefde status quo te doorbreken en nieuwe patronen te ontdekken en te activeren.

Het goede nieuws

Onze perceptie beïnvloedt onze ervaringen, gedachten, verbeeldingen, gevoelens en emoties, etc. Tegelijkertijd beïnvloeden al deze variabelen ook onze perceptie. Deze wisselwerking is waar de kracht van onze perceptie huist. Het is dit kenmerk dat ons de mogelijkheid geeft om onze perceptie positief te beïnvloeden. Zo kunnen we nieuwe patronen activeren en onze omstandigheden en de complexiteit van onze omgeving op onze eigen voorwaarden tegemoet treden.

Hoe kun je perceptie gebruiken?

In mijn boek neem ik je mee in de wondere wereld van perceptie en laat ik je zien hoe jij gebruik kunt maken van de kracht van jouw perceptie. Op basis van uitgebreid wetenschappelijke onderzoek en praktische voorbeelden beschrijf ik:

- Hoe je perceptie wordt gevormd en welke invloed perceptie op je heeft.

- Toon ik de spiegel waarin jouw perceptie wordt gereflecteerd.

- Geef ik je praktische handvatten om je persoonlijke effectiviteit – en de effectiviteit van je team en organisatie – te vergroten door je perceptie op een positieve manier te beïnvloeden.

- Laat ik je zien hoe je de kenmerken van je perceptie actief in je voordeel kunt gebruiken om te floreren in onze complexe omgeving.

Rode draad

Perceptie is altijd een belangrijke rode draad in mijn werk geweest, maar pas sinds een aantal jaren zet ik perceptie actief in als hulpmiddel. Toen ik mij verdiepte in een grote hoeveelheid wetenschappelijke theorieën afkomstig uit verschillende velden van expertise, ontdekte ik dat voor veel van deze theorieën geldt dat perceptie een centrale rol speelt. Alles wat ik over perceptie heb geleerd, heeft mijn leven enorm verrijkt en veranderd. Dit wil ik graag delen. Voordat ik mijn boek had geschreven kreeg ik tijdens mijn werk regelmatig de vraag of men ergens meer kon lezen over de manier waarop ik perceptie gebruikte. Er was niet één boek of bron waar ik naar kon verwijzen. Dat leidde ertoe om dit boek te schrijven.

Leid jij je leven vol overgave? In mijn boek Perceptie nodig ik je hiertoe uit!

Over Linda Guijt

Linda Guijt is een nieuwsgierige generalist met een grote passie voor complexe vraagstukken. Met een achtergrond in psychologie en neurowetenschappen heeft ze gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker, recherchekundige zware georganiseerde criminaliteit bij de politie en cybersecurityconsultant bij diverse multinationals. Nu zet ze haar kennis en passie in om mensen en organisaties te helpen om het maximale uit zichzelf te halen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden