‘Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. Don’t be trapped by dogma – which is living with the results of other people’s thinking. Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice. And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.’
- Steve Jobs’ Stanford Commencement Address, 2005
Onder meer deze toespraak inspireerde ons tot het schrijven van dit boek. Steve Jobs vertelt hier een aantal verhalen over zijn leven, verhalen waaruit belangrijke lessen te trekken zijn. Ons leven is vaak zo hectisch. Daardoor nemen we nauwelijks tijd om te reflecteren. Wat denken, voelen en willen we eigenlijk? Vaak schuurt die gedachte als je iets ingrijpends meemaakt. Een relatiebreuk, ontslag, burn-out of ziekte bijvoorbeeld. Wat je als vanzelfsprekend zag, verandert dan drastisch. Je moet noodgedwongen je leven opnieuw inrichten en aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Het raamwerk in dit boek helpt daarbij. Stap voor stap nemen we je mee in het veranderproces. We stellen je fundamentele vragen en roepen je uiteindelijk op om actie te ondernemen. Zolang je bewust en weloverwogen beslissingen neemt en je hart en intuïtie volgt, zolang je weet wie je bent en bovendien je mogelijkheden en beperkingen ziet, maak je de kloof tussen het leven dat je leidt en het leven dat je zou willen leiden kleiner. Met meer aandacht daarvoor en met grotere oplettendheid begrijp je jezelf beter. We dagen je uit: leer jezelf beter kennen. Word wie jij wilt zijn.
Het raamwerk bestaat uit 5 praktijken ofwel navigatietools genoemd: Stoppen en Vragen, Naar Binnen Reiken, Naar Buiten Reiken, Plannen en Doen. Dit helpt je om keuzes te maken – zowel de grote keuzes in het leven als de kleine dagelijkse beslissingen – op zo’n manier dat je je beter voelt en dat je minder stress ervaart. Daarnaast besteden we aandacht aan waardevolle inzichten uit de positieve psychologie en de filosofie, met nadruk op levenskunst. Het helpt je om het leven niet louter en alleen áán te kunnen maar om bovendien een zinvol leven te leven. Een leven waarin het geestelijk, lichamelijk en sociaal goed met je gaat. Bij onze aanpak gaat het zowel om wat je doet – thuis, op het werk, in relaties, op alle levensgebieden – als om hoe je het doet. Het gaat over de manier waarop je de weg bewandelt die je leven heet. De weg is het doel, zoals de wijsgeer Confucius (551-479 voor Christus) al zei.
Waarom heb je een set navigatietools nodig om te leven op de manier die jij belangrijk vindt? Gebeurt dat niet intuïtief al? Denk maar eens na over het volgende. De wereld waarin wij ons als individuen en organisaties bevinden, verandert continu en is onzeker en complex. Daardoor wordt het steeds moeilijker om plannen te maken voor de (langere) termijn en om die uit te werken. Vaak wordt in dit verband de VUCA World-methode gebruikt, geïntroduceerd door het US Army War College. VUCA staat voor:
- Volatile (snel veranderend)
- Uncertain (onzeker)
- Complex
- Ambiguous (vaag, dubbelzinnig)
In een VUCA World moet je wel op zoek gaan naar nieuwe antwoorden. Het is in zo’n dynamische omgeving belangrijk om je te richten op dingen die je zelf kunt beïnvloeden.
Het boek Ga doen wat je echt belangrijk vindt! helpt je verder om om te gaan met al die prioriteiten, uitdagingen, keuzes, stress-situaties en leert je beslissingen te nemen die voor jou het beste zijn!
Nick van Dam is een partner, Global Chief Learning Officer en adviseur Human Capital bij McKinsey & Company. Daarnaast is hij als hoogleraar verbonden aan zowel Nyenrode Business Universiteit als The University of Pennsylvania, en is hij gasthoogleraar bij IE University in Madrid. Judith Grimbergen heeft ruime ervaring als docent in het (kunst)onderwijs (onder andere Jan des Bouvrie Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, IE University in Madrid) en musea (Kröller Müller Museum, Delaware Art Museum, Wilmington, Philadelphia Museum of Art, Brandywine River Museum, Chadds Ford). Samen met Paul Sherman en David Garten schreven ze Ga doen wat je echt belangrijk vindt.