OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Leiderschap
Hier vindt u artikelen rond boeken over leiderschapsstijlen en leidinggeven. Van Covey tot Kotter. Alles voor professionals die hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren.
Pagina 93 van 2.077 resultaten
recensie
Leiderschap
13 augustus 2009
Nico Vreeswijk
Zowel binnen als buiten organisaties zie je dat politieke spelletjes en bijbehorende rituelen een belangrijk deel van de business bepalen. Statusbeluste mensen met grote ego's zijn druk doende met de opbouw van hun CV en het binnenhalen van bonussen. Daarbij vergeten ze waar het allemaal om gaat; de klant en werkgelegenheid. Marco Scheele weet met de titel 'Pratende pakken' direct de aandacht op dit probleem te vestigen. De kern van zijn betoog is dat we allemaal wel wat ego's in de kast hebben, maar er vooral voor moeten zorgen deze niet te vaak te gebruiken want anders word je een pratend pak.
achtergrond
Advisering
6 augustus 2009
Hugo-Jan Ruts
7-10 minuten leestijd
Personal branding was een van de buzzwords van 2008. Op de golven van die hype verschenen er verschillende Nederlandstalige boeken over het onderwerp: Personal Branding – Leiderschap vanuit authenticiteit van Hubert Rampersad en This is your wake-up call – Personal Branding in turbulente tijden van Cees Harmsen en Rolf Rosenmöller en meest recentelijk Personal Brand.nl – De kansen van je online personal identiteit van het trio Huub van Zwieten, Bas van der Haterd en Tom Scholte. Drie zeer verschillende boeken over hetzelfde boeiende onderwerp.
recensie
Leiderschap
3 augustus 2009
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Iedereen kent ze: de Pratende pakken die het Nederlandse bedrijfsleven bevolken. Ze zijn bezig met hun ego, status en hun bonus, maar niet met waar het echt om zou moeten gaan: het bedrijf, de klant of de medewerker. Marco Scheele veegt flink de vloer met ze aan in het boek Pratende pakken.
recensie
Leiderschap
31 juli 2009
Paul Schollaardt
3-4 minuten leestijd
In het licht van de uitdagingen van de huidige tijd krijgt leiderschap veel aandacht. In 'Samenspel, de kunst en praktijk van V/M leiderschap' verbindt Paulien Assink deze uitdagingen met vrouwelijke én mannelijke competenties. Hierbij worden zowel handvatten geboden om je eigen leiderschap te verbeteren als om deze mannelijke en vrouwelijke competenties te laten samenspelen. Een boek voor wie de eerste lessen van leiderschap heeft geleerd en vanuit zelfkennis verder wil groeien.
recensie
Leiderschap
30 juli 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Leidinggeven is mensen in beweging brengen en hen ondersteunen in hun volgende ontwikkelstap. Dat doe je liefst door hen een specifieke opdracht mee te geven, en hen in een nieuwe constellatie in een nieuw proces te brengen. Die gedachte loopt als een rode draad door het onderzoek van de kenniskring Mens en Organisatie aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Welke resultaten dat inmiddels heeft opgeleverd laat Adriaan Bekman zien in Horizontaal leiderschap.
recensie
Leiderschap
29 juli 2009
Pierre Spaninks
3-5 minuten leestijd
Er is veel veranderd sinds Lenette Schuijt acht jaar geleden als een van de eersten in Nederland het belang naar voren bracht van inspiratie en zingeving op de werkplek. De kredietcrisis maakte eens te meer duidelijk dat alleen maar sturen op resultaat en rendement funest is. Steeds meer organisaties vragen zich af hoe ze een gezond evenwicht kunnen bereiken. De nieuwe editie van Met ziel en zakelijkheid staat vol inspirerende voorbeelden.
recensie
Leiderschap
27 juli 2009
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
'Sturing en ruimte' heeft in januari 2009 een prijs gewonnen met het managementconcept 'Sturing en Ruimte' in een wedstrijd uitgeschreven door het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie. Leo van de Vorst en Henk Roelofs hebben namelijk een werkwijze bedacht om paradoxen met elkaar te verenigen. De inzichten zijn toegepast bij het Waterschap 'De Dommel' waar een van de auteurs werkzaam is. Een handzaam boekje met een verfrissende kijk.
interview
Leiderschap
27 juli 2009
Hans van der Klis
4-6 minuten leestijd
Voor zijn nieuwe boek over klantvriendelijkheid en klantgerichtheid koos Jos Burgers een afwijkende vorm: hij maakte er een roman van. Hondenbrokken is het verhaal van Tim Vermeulen, wiens dierenspeciaalzaak ten onder dreigt te gaan totdat hij ontdekt hoe hij zijn klanten echt gelukkig kan maken: door ze daadwerkelijk te helpen.
recensie
Leiderschap
22 juli 2009
Pierre de Winter
1-2 minuten leestijd
Met Horizontaal leiderschap bundelde Adriaan Bekman tien artikelen van onderzoekers die vanuit christelijk-humanistische hoek werken aan de ‘vermenselijking’ van organisaties. Geen ‘page turner’, wel waardevol.
interview
Leiderschap
18 juli 2009
Pierre Spaninks
4-6 minuten leestijd
Managers moeten niet alleen richting geven maar ook ruimte laten aan anderen. Niet alleen inspelen op de verwachtingen van markt en maatschappij maar ook werken vanuit een innerlijke visie. De uitdaging is om een balans te vinden tussen ‘ziel’ en ‘zakelijkheid’. Die twee begrippen lopen als een rode daad door het werk van organisatiekundige Lenette Schuijt. ‘Het kost tijd en energie om die twee perspectieven te combineren,’ zegt zij in een gesprek naar aanleiding van de herziene uitgave van haar boek Met ziel en zakelijkheid. ‘Maar uiteindelijk kom je zo wel tot meer duurzame oplossingen.’
recensie
Leiderschap
17 juli 2009
Marius van Rijswijk
In 'Coachend leiderschap' laat Marieta Koopmans je nadenken over hoe je, door te delegeren, je medewerkers stuurt en coacht en hoe je dit kunt verbeteren. Het geeft concrete handvatten om de coachende stijl van leidinggeven toe te passen in de praktijk. De auteur is sociaal psycholoog en werkt als individuele coach van managers. Bovendien geeft ze leiderschapstrainingen.
recensie
Leiderschap
17 juli 2009
Marius van Rijswijk
In 'Coachend leiderschap' laat Marieta Koopmans je nadenken over hoe je, door te delegeren, je medewerkers stuurt en coacht en hoe je dit kunt verbeteren. Het geeft concrete handvatten om de coachende stijl van leidinggeven toe te passen in de praktijk. De auteur is sociaal psycholoog en werkt als individuele coach van managers. Bovendien geeft ze leiderschapstrainingen.
recensie
Leiderschap
16 juli 2009
Daniëlle de Jonge
Heerlijk, de vakantieperiode in de zomer. Maar ik heb, net als blijkbaar vele anderen, in het begin toch wel wat moeite om het werk helemaal los te laten. Even snel de mail checken of bruisend van de ideeën lijstjes maken met wat ik na de vakantie allemaal ga doen. Hardnekkig, maar gelukkig lukt het wel om eenmaal uitgestrekt op een strandbed de rust toch te vinden.
recensie
Leiderschap
13 juli 2009
Dick Rochat
4-6 minuten leestijd
Wie het werk van Manfred Kets de Vries volgt zal net als ik in het boek 'Wat leiders drijft' een pleidooi vinden voor organisaties waarin mensen authentiek zijn en zich kunnen ontplooien. Het is een manifest voor de grote waarde van emotionele intelligentie (EQ) in en voor organisaties.
interview
Leiderschap
1 juli 2009
Walter van Hulst
11-15 minuten leestijd
Er gaat een frisse bries door zorgland. Gastvrijheid en humane zorg zijn opeens hot topics. De wind komt vooral uit het buitenland aanwaaien, vanuit Zweden en de VS, met namen en concepten als Hostmanship, magneetziekenhuizen en Planetree. Ook de Amerikaanse auteur Fred Lee vindt veel weerklank met zijn ‘Disney-denken’. Is er een omslag gaande vanwege een veranderende visie op de zorgorganisatie, of juist vanwege de marktwerking en de krappe arbeidsmarkt voor zorgprofessionals? Hoe het heet, waar het vandaan komt, waarom het wordt ingevoerd en hoe, het zal patiënt uiteindelijk een zorg zijn. Zolang hij eindelijk echt centraal staat en in zijn ogen de behandeling krijgt die hij verdient.
recensie
Leiderschap
24 juni 2009
Bert Peene
Stardom is nog steeds een diep gekoesterde wens van veel mensen. Hoe is anders de mateloze populariteit te verklaren van televisieprogramma's als Idols, Hollands next top model en ga zo maar door. In hoeverre deze ambitie - een ster te worden - ook onder professionals op diverse niveaus actueel is, weet ik eerlijk gezegd niet. Maar voor wie daar wel van droomt, is er nu een bijzonder aardig spel verkrijgbaar met de toepasselijke titel 'Sterrenteam'. Rita Bakker en Nettie Aarts helpen u uw ster te laten schijnen, misschien wel helderder dan de weerbarstige praktijk van alledag mogelijk maakt.
recensie
Leiderschap
22 juni 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Vraag: wat hebben een inktvisjager, een bakfietsmaker en een garnalenkweker overeen? Antwoord: het zijn alle drie innovatieve ondernemers. Ze worden, samen met negen andere ondernemers, een adviseur (Syntens-directeur Piet van Staalduinen) en een investeerder (‘Dragon’s Den’ Willem Sijthoff), door Job Franken en Judith Stoop geïnterviewd in het boek Bakfiets, garnaal en stormparaplu.
recensie
Leiderschap
19 juni 2009
Nico Vreeswijk
Waarom kiest iemand ervoor om manager te worden en leiding te geven? Is de functie van manager een promotie of bent u als professional op een zijspoor beland? De psychologen Theo IJzermans en Tieneke Dijkstra wijzen in hun boek 'Je zult maar de baas zijn' beginnende managers op de voordelen en nadelen van deze positie. IJzermans en Dijkstra dwingen u om kritisch naar uzelf te kijken, want zelfinzicht en emotionele controle blijken cruciaal te zijn. Een leerzaam boek voor beginnende managers; 'weet waar je aan begint, je kunt er nooit meer uitstappen' is een belangrijke waarschuwing van één de managers.
nieuws
Leiderschap
17 juni 2009
Ben Kuiken
3-5 minuten leestijd
De jeugd van tegenwoordig is een beetje verpest, heel vluchtig, niet loyaal en heeft behoefte aan duidelijkheid en structuur. Aldus Foppe de Haan. Hij kan het weten: hij leidde een groep jonge honden van Jong Oranje twee keer naar de Europese titel. De Haan sprak op een congres over kennismanagement.
interview
Leiderschap
17 juni 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Innovatieve ondernemers vertonen veel overeenkomsten, ontdekte Judith Stoop. Samen met co-auteur Job Franken interviewde ze twaalf op het eerste oog zeer verschillende ondernemers. Allemaal hebben ze iets bijzonders gedaan, zegt Stoop: ‘Het zijn geen slagers die de zoveelste slagerij openen. Het verschil tussen gewoon ondernemerschap en innovatief ondernemerschap is dat een innovatieve ondernemer het lef en de visie heeft om iets nieuws te doen.’ Een interview met een van de auteurs van het boek Bakfiets garnaal en stormparaplu.