Van der Sluis: 'Een grensverleggende organisatie is gedefinieerd als een organisatie die denk het kan wel, wat heel veel andere organisaties denken dat ze het niet kunnen. Ze denken dus groot, anders en in mogelijkheden. Ze laten zich hierin niet weerhouden: al zal het moeilijk zijn, we gaan het toch proberen - we geloven er heel erg in dat wij dat kunnen.'
Je hebt daarvoor een vast geloof nodig in een doel. Als voorbeeld wordt NASA genoemd, Lidewey is daar geweest en deelt in de podcast wat zij daar ervaren heeft: The smell of the place. Nu is NASA een Amerikaans bedrijf en 'wij' Nederlanders zijn er niet zo goed in om zo groots de denken. En toch zijn wij volgens Lidewey ook in staat om groter te gaan werken, als de juiste energie maar loskomt in de mensen. In hetboek Succespatronen worden zeven patronen beschreven die hieraan kunnen bijdragen. Luister de aflevering en ontdek wat de eerste twee patronen zijn.
STELLINGEN
Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Lidewey van der Sluis zijn:
- Missie, visie, purpose en kernwaarden: voor de organisatie belangrijk maar het zal de meeste medewerkers een worst zijn;
- Veel organisaties slaan door in hun aandacht voor sfeer, veiligheid en vertrouwen waardoor de zakelijkheid en realisatiekracht onder druk staat;
- Veel organisaties hebben een te laag of geen ‘out of sinc’ beleid waarbij ze gericht werken aan uitstroom van mensen die niet meer functioneren volgens de visie en doelstellingen van deze organisatie.
Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk hieronder of open de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of YouTube.
OVER DE BOEKENPRAKTIJK
De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.