Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De financiële functie van de toekomst

De tijden dat de financiële functie zich alleen maar bezighield met financiële processen en rapporteren zijn voorbij. Technologische veranderingen als AI en tekorten op de arbeidsmarkt gaan een enorme impact hebben. Wat gaat er veranderen en hoe kunnen we daarop anticiperen? Dat is de vraag die de auteurs van ‘De financiële functie van de toekomst’ zichzelf stelden. Een preview.

André de Waal, Bart Vermaas, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman | 21 mei 2024 | 2-3 minuten leestijd

Niet alleen technologische veranderingen veranderen de financiële functie in rap tempo, maar ook het huidige onzekere geopolitieke landschap en ondernemingsklimaat, stijgende energie- en voedselprijzen, de effecten van klimaatverandering. Tel daar het enorme tekort van financiële professionals bij op (en dat is nu al een groot probleem) en een jongere generatie die andere verwachtingen heeft over de positie die werk in het leven zou moeten hebben, dan is duidelijk dat er flink wat gaat veranderen. Zijn organisaties opgewassen tegen deze uitdagingen?

Een toekomstbeeld

 Wat organisaties dringend nodig hebben, is duidelijk zicht op toekomstige ontwikkelingen om daarop snel te kunnen anticiperen. Daarbij kunnen ze de ondersteuning van de financiële functie heel goed gebruiken. Helaas komt de huidige manier van werken van veel financiële afdelingen nog neer op het bij elkaar sprokkelen van de cijfers om achteraf te ‘voorspellen’ wat er gaat gebeuren. Maar beslissingen nemen op basis van wat is geweest, is niet goed genoeg meer. Wat organisaties nodig hebben is een financiële functie die de implicaties ziet van huidige ontwikkelingen, en die kan vertalen naar de toekomst.

Transformeren naar de toekomst

Hoe moeten financiële functies veranderen om de komende tien jaar relevant te zijn en te blijven en daardoor in staat te zijn hun organisaties optimaal te ondersteunen? Dat is de vraag die wij onszelf stelden. Om het antwoord te vinden, deden we een tweejarig onderzoek met behulp van 50 visionaire financiële professionals uit de wetenschap en de praktijk. Door een uitgebreid literatuuronderzoek, gevolgd door diepgaande interviews en een Delphi-onderzoek kwamen we tot verrassende inzichten met betrekking tot hoe de financiële functie er over tien jaar hoogstwaarschijnlijk uit zal gaan zien. Dat toekomstbeeld, en de implicaties daarvan voor de financiële functie, delen wij in het boek De financiële functie van de toekomst - Hoe je jouw financiële functie aantrekkelijk en up-to-date houdt.

Vier hoofdthema’s

Dat toekomstbeeld bestaat uit vier hoofdthema’s, onderverdeeld in acht categorieën:

- Structuur (omvang, kosten, locatie en structuur van de toekomstige financiële functie)
- Strategie (invloed en waardecreatiefocus van de functie in 2034)
- Mensen (vaardigheden, kennis, type en functieprofielen van de toekomstige financiële professional)
- Operatie (data, rapportage, processen, en technologie in de toekomstige functie).

De uitkomsten van het onderzoek bieden de chief finance officer (CFO) en zijn of haar financeteam concrete aanknopingspunten om grote vraagstukken aan te pakken als: Welke ontwikkelingen zijn van belang voor ons? Wat is voor onze organisatie vooral van belang om toekomstproof te zijn? Welke keuzes moeten we nu al gaan maken? En vooral: hoe gaan we dit oppakken? Daarmee geeft ons boek een flinke aanzet voor de elke financiële professional om aan de slag te gaan met de toekomst van de financiële functie én de eigen toekomst!.

Over André de Waal

Dr. André A. de Waal MBA is managing partner en academisch directeur van het HPO Center, een organisatie die wereldwijd onderzoek doet naar de kenmerken van high performance organisaties, en partner van het Finance Function Research & Development Center, een organisatie die zich specifiek richt op het versterken van financiële functies.

Over Eelco Bilstra

Eelco Bilstra is adviseur en mede-oprichter bij Finance Function R&D Center. Hij helpt organisaties hun financiële functie verbeteren door middel van advies, coaching en onderzoek.

Over Jacques Bootsman

Jacques Bootsman is adviseur en mede-oprichter bij FFR&D. Het is de ambitie van FFR&D om vanuit de financiële functie de bedrijfsvoering van organisaties te verbeteren en organisaties high performance te maken.

Naast FFR&D is Jacques interim finance professional met specialisatie op het gebied van Business Control, cost management, procesoptimalisatie in FSSC’s, changemanagement en IT-implementaties. Jacques is een echte bruggenbouwer tussen de financiële afdeling en de business. 

FFR&D helpt financiële afdelingen om effectiever en geïnspireerder te werken. FFR&D diagnosticeert financiële afdelingen, helpt hen ontwikkelen en doet onderzoek met financiële professionals om samen inzichten te ontwikkelen.

FFR&D investeert structureel in studies over de financiële functie, die worden uitgevoerd in samenwerking met een community van financiële experts, met als doel de kwaliteit van de financiële functie en haar professionals te verhogen. Daarnaast deelt FFR&D regelmatig de inzichten die zijn opgedaan via workshops, seminars, boeken, artikelen, rondetafelgesprekken en blogs.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden