Je stem laten horen gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. Daarom is dit zeer praktische boek van Stefanie Van Moen een opsteker voor iedereen die af en toe over die drempel moet om zichzelf in de schijnwerpers wil of moet zetten.
Toen ik ooit hoorde dat de meeste mensen banger zijn om te spreken in het openbaar dan om naar de tandarts te gaan, voelde ik een enorme opluchting. Ik was dus niet de enige als ik met klamme handen, hartkloppingen en piepende stem het woord nam in vergaderingen en tijdens presentaties. Als het kon vermeed ik dat soort situaties zelfs liever. Echt jammer, volgens de schrijfster van dit boek, want dan mis je de kans om ‘kennis en inzichten te delen, mensen enthousiast te maken, te ontroeren en te overtuigen'. Haar doel is om de comfortzone van de lezer te vergroten, zodat hij - stap voor stap - leert Spreken met impact.
Het mooie van dit boek vind ik dat de Van Moen niet begint met allerlei theoretische oplossingen om een goed verhaal te vertellen, maar het vooral psychologisch aanpakt. Wat zijn de belemmeringen om vrijuit te spreken in het openbaar? Wat zorgt er - in ons hoofd en in ons lijf - voor dat we zo in paniek raken? Ze legt uit hoe het zit met onze Innerlijke Criticus, onze focus en mindset en ook onze lichaamshouding. Als stemtherapeut weet ze hoe je je ademhaling controleert, je stem gebruikt en woorden op de juiste manier krachtig uit kunt spreken.
De opzet van haar boek is dan ook zó logisch: van denken naar voelen naar doen. Eerst begrijpen hoe we onszelf klemzetten. Dan voelen hoe het zit in je lijf wat betreft bewuste ademhaling en overtuigende lichaamstaal. Om vervolgens tot actie over te gaan en je eigen actieplan in praktijk te brengen. En wat betreft die praktijk, beschrijft Van Moen alle situaties waarin je je stem zou kunnen en moeten laten gelden: van vergaderen en netwerken tot (online) solliciteren en filmpjes via je smartphone.
Van Moen coacht op deze manier de lezer door het boek heen om uit de comfortzone te komen en ‘theorie' meteen in de praktijk te brengen. Een ‘simpele' tip uit het boek is bijvoorbeeld om vóór je presentatie niet naast je laptop en beamer te staan wachten, maar even de zaal in te lopen en contact te maken met je publiek. Het klinkt zo simpel, alleen zijn we vaak zo met onszelf bezig rondom ‘presenteren' dat communiceren met de mensen voor wie je het doet er vaak bij in schiet.
Echt leerzaam vond ik de korte oefeningen in het boek om meteen je spreekstijl in alle vormen en situaties te kunnen verbeteren en rust te vinden in live of online presentaties. Het enige vervelende van dit boek vond ik dat het niet twintig jaar eerder is uitgegeven en dat ik daarom, door schade en schande, zélf mijn spreekangst heb moeten overwinnen. Gelukkig kan ik, als communicatiecoach, dankzij Spreken met impact mijn klanten een stuk verder helpen om over spreekangsten heen te komen!
Over Annett Keizer
Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.