Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wakkere professional - 'Praktisch'

Judith Steinmeier schrijft in De wakkere professional dat succes ontstaat door het transformeren van gedachten woorden en daden. Dat lijkt haast wel op clublied van Feijenoord. Is het zo eenvoudig? Wat zijn aandachtspunten en welke lessen zijn te trekken?

Frank van Kuijck | 8 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

Judith Steinmeier beschrijft vanuit haar eigen zoektocht én de start van haar bedrijf welke succesformule voor haar heeft gewerkt. Steinmeier is van mening dat je gedachten bepalend zijn voor je woorden en je daden. Ze brengt deze kennis met haar boek over naar anderen.
De wakkere professional bestaat uit drie delen. In alle delen staat één thema centraal: Hoe kun je succesvoller worden? Deel I gaat over gedachten. Deel II over woorden en Deel III tot slot gaat over daden.

In 22 hoofdstukken beschrijft de auteur kernachtig welke lessen zij geleerd heeft om succesvoller te worden. Ze lardeert de lessen met praktische oefeningen, vragen en voorbeelden.

Deel 1 gaat in op het belang van gedachten in de optiek van de schrijfster. Zij is ervan overtuigd dat negatieve gedachten ineffectief zijn. In een aantal korte hoofdstukken worden adviezen en oefeningen beschreven over hoe om te gaan met negatieve gedachten. Of het omvormen van deze gedachten naar een positievere mindset.

Deel 2 heeft als thema: woorden. In een aantal hoofdstukken wordt het belang van checken van niet uitgesproken aannames uitgewerkt. Immers: hierdoor ontstaan vaak misverstanden. Daarnaast komt ook hier positivisme als thema weer terug. Gebruik positieve woorden, klaag niet en kom je afspraken na. Ook weer voorzien van voorbeelden en oefeningen.

Deel 3 heeft daden als thema. Steinmeier beschrijft wanneer je acties, daden, meer succesvol zijn. Hierbij gebruikt zij de formule: wat + waarom + geloof + focus +actie + doorzettingsvermogen = succes. De kern is dat scherper wordt wat het doel is. Waarom dat belangrijk is. Er vervolgens voor gaan, en concrete acties benoemen. Het ook als prioriteit zien en energie hiervoor vrijmaken. De kans op succes neemt volgens Steinmeier aanzienlijk toe.

De wakkere professional is een leuk boekje. Het leest makkelijk weg. De vragen, voorbeelden en oefeningen zijn praktisch. De kernboodschappen zijn niet persé vernieuwend. Steinmeier maakt wat mij betreft duidelijk dat positieve gedachten, positieve benadering en woordkeuzen, duidelijke focus, helder zijn en het gaan voor je duidelijk gedefinieerde doelen de kern zijn om succesvoller te zijn.

De boodschappen zijn eenvoudig. En ondanks dat gaat het realiseren van veranderingen en doelen in de praktijk nog vaak mis. Meestal omdat mensen elkaar niet ‘verstaan' of de lessen van Steinmeier niet toepassen. De kracht van de herhaling en het gepresenteerde overzicht in het boek De wakkere professional maakt eenvoudig duidelijk waar mogelijke verbeterpunten in het huidige functioneren bestaan.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden