Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Loopbaanmanagement

'Loopbaanmanagement' belicht zowel de kant van het individu en de kant van de organisatie. Pim Paffen gaat in op de ontwikkeling in loopbanen en de keuzes die mensen maken. En hij behandelt loopbanen vanuit het perspectief van de organisatie. Naast het theoretisch referentiekader dat hij aangereikt, vinden we ook praktische instrumenten voor hen die hun eigen loopbaan beter willen plannen en in eigen hand willen houden.

José Otte | 21 december 2009 | 2-3 minuten leestijd

Met dit boek over Loopbaanmanagement hebben we in Nederland weer een goed onderbouwd, soms bijzonder wetenschappelijk boek op de markt voor zowel het individu dat naar zijn eigen ontwikkeling wil kijken, alsook de organisatie die wil boeien en binden. Pim Paffen besteedt eerst aandacht aan het individu en in het tweede deel kijkt hij naar loopbaanmanagement voor organisaties. Door deze opzet dacht ik eerst dat het weer zo'n zelfde boek zou worden als de andere die ik over dit onderwerp heb gelezen. Maar niets is minder waar.

Pim Paffen heeft echt alles onderzocht en voegt nieuwe zaken bij elkaar. Startend vanuit de perspectieven op loopbanen zien we direct dat Paffen veel onderzoek heeft meegenomen van een aantal jaren terug. Hiermee maakt hij ons de groei en de ontwikkeling in dit gebied duidelijk. We zien de loopbaan in het perspectief van de overerving, als persoonlijke creatie, als een cyclus, als matchingvraagstuk, als netwerk van contacten en als set van rollen.

Maar ook zien we de loopbaan als kapitaalgoed, als reis en ten slotte nog als verhaal. Dan worden we door verschillende onderdelen van de wetenschappelijke wereld geleid, want zowel de psychologie, sociologie, economie en andere vakgebieden hebben iets te zeggen over dit onderwerp. Paffen legt de wetenschappelijke onderzoeken in heldere taal uit en verbindt deze met elkaar door voorbeelden uit de praktijk. Deze geven ons een inkijkje in de loopbaan van anderen. Waarom zijn ze gaan doen wat ze doen?

Er is een heel groot deel van het boek dat handelt over vrouwen en loopbaan, waarbij de auteur de positie van vrouwen op de arbeidsmart bespreekt vanuit historisch oogpunt. Daarna wordt gesproken over de loopbaanbarrières voor vrouwen. De auteur schenkt aandacht aan de problematiek van tweecarrière gezinnen; hier krijgt u als vrouw inzicht in de verschillende manieren van het managen van uw tijd; welke vorm levert het minste stress op? Daarnaast tips over mogelijkheden tot verandering.

In het tweede deel van het boek komt het belang van loopbaanmanagement voor de organisatie aan de orde. Door middel van duidelijke overzichten krijgt u inzicht in de mogelijkheden om bijvoorbeeld loopbaanpaden te creëren binnen uw organisatie. En zien we wat de verschillende mogelijkheden zijn om mensen te laten 'snuffelen' aan nieuwe manieren van werken (projectgroepen, werkgroepen, training on-the-job, mentoren etcetera). Ook is er aandacht voor een aantal instrumenten voor loopbaanmanagement met voorbeelden van ontwikkelingsbehoeften en vragenlijsten.

Ik geef regelmatig HRM gerelateerde trainingen en opleidingen en word daarnaast regelmatig uitgenodigd door bedrijven om bijvoorbeeld loopbaanmanagement te ontwikkelen voor hun organisatie. Het boek van Pim Paffen is een prachtige aanvulling op de soms wat erg populaire boeken die over het onderwerp van loopbaanmanagement zijn geschreven. Ik gebruik 'Loopbaanmanagement' nu vaak om aanvulling te geven op verouderde overzichten en onderzoeken. Een absolute aanrader voor de serieuze geïnteresseerde in loopbaanmanagement.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden