Teamwork staat centraal bij vele organisatievraagstukken. Ook in mijn eigen praktijk als managementconsultant komen teamvraagstukken regelmatig terug.
Martijn Vroemen beschrijft in zijn 'Team op vleugels' op heldere wijze het hoe, wat en waarom van teamwork. Wat onderscheidt een groep van een team? Wat zijn de valkuilen en succesfactoren van teamwork? Hoe zit het met leidinggeven aan teams? Wat zijn de fasen van groepsontwikkeling en wat betekent dit voor het trainen en begeleiden van teams? De auteur geeft in een transparante stijl antwoorden op genoemde vragen.
Dit boek is een vervolg op zijn eerder verschenen 'Werken in teams' uit 1995. En hoewel Vroemen aangeeft niet de illusie te hebben volledig te zijn, is het toch een compleet overzicht waarin onderwerpen als de teamrollen van Belbin, leiderschapstijlen van Hersey en Blanchard, fasen van teamontwikkeling (Tuckman) en de roos van Leary een plaats krijgen. Maar waar andere boeken blijven steken in concepten, weet de auteur de brug te slaan naar de realiteit van alledag. Hierbij is zijn ervaring als consultant mogelijk behulpzaam geweest.
De boodschap bij dit alles is ook duidelijk: 'teamwork, het is prachtig als het lukt, maar moeten moet het niet'. Waarmee bedoeld wordt dat niet onder alle omstandigheden een topteam geformeerd hoeft te worden. Dat geïnspireerd samenwerken vaak al een hele prestatie is.
De gids is geen garantie voor verhoogde effectiviteit, maar wel voor een reis langs de geheimen en raadselen van teamwork. En daarmee is het een pragmatische handleiding voor de teammanager en een naslagwerk voor de adviseur. Hoewel de onderwerpen zelf niet echt vernieuwend zijn, is de manier waarop Vroemen ze behandelt verfrissend. Het gebruik van casuïstiek, mini-interviews en oefeningen geven cachet aan het verhaal en zorgen voor een grote toegankelijkheid.
Wat vinden experts zoals Léon de Caluwé en Yvonne Burger van teamwork? Wat zijn de ingrediënten voor een goede team kick off sessie? Door de gehanteerde benadering wordt u zelf ook een spiegel voorgehouden, waarmee u de bewustwording van uw eigen kijk op teamwork vergroot. Het sterke punt van dit boek is het complete overzicht in combinatie met de praktijkgerichtheid.
Eén van de teamoefeningen die in een apart hoofdstuk worden beschreven, heb ik direct kunnen verwerken in één van mijn workshops - om daarmee op een speelse manier een aantal veranderkundige concepten te kunnen benoemen. Wat mij ook aansprak, was de aandacht voor voorbeelden van 'onzichtbare' elementen van teamwork, zoals bijvoorbeeld de 'Abilene paradox', die een belangrijke plaats op de agenda verdienen. Het brede karakter betekent ook dat niet alle onderwerpen met diepgang kunnen worden behandeld.
In die zin is 'Team op vleugels' niet geschreven voor de specialist of expert; die zal tevergeefs zoeken naar theoretische verdieping of meer achtergrondinformatie. Maar voor teamleiders of consultants die op zoek zijn naar houvast bij teamvraagstukken biedt dit boek een goed overzicht en tevens praktische handvatten voor toepassing. En hoewel dit misschien niet altijd direct resulteert in een 'top team', zal het toch zeker behulpzaam zijn bij het dichterbij brengen van 'geïnspireerd samenwerken'!
Over Robert Paul Schwippert
Robert Paul Schwippert is eigenaar van Delta Company, een adviesbureau gespecialiseerd in verandering. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met organisatieverandering in het internationale bedrijfsleven (PepsiCo, Heineken, Philips, BP). Hij is gastdocent bij o.a. Nyenrode en lid van het AI Gilde, een organisatie die duurzame verandering faciliteert door de relatie tussen mensen centraal te stellen.