Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Model You (Nederlandstalig)

In 'Business Model You' van Tim Clark in samenwerking met Alexander Osterwalder, Yves Pigneur en Patrick van der Pijl maak je kennis met het businessmodel Canvas. Het leert je aan de hand van verschillende praktijkcases hoe je op jezelf, je leven en carrière kunt reflecteren. Ook leer je hoe je je persoonlijke carrièredoel kunt vaststellen, en welke stappen je kunt nemen om dit doel daadwerkelijk te realiseren. Dit model zorgt ervoor dat je je loopbaan opnieuw kunt gaan uitvinden, op één enkele pagina.

Brigitte Koehler | 31 oktober 2012 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb 'Business Model You' van kaft tot kaft gelezen en vond het een erg inspirerend boek. In 'Business Model You' maakt u kennis met het Businessmodel Canvas. In dit persoonlijke businessmodel ben je zelf de key resource en houdt het model rekening met 'zachte' kosten als stress en 'zachte' benefits als voldoening.

Het model beschrijft negen componenten:

- Klanten

- Geleverde waarde

- Kanalen

- Klantrelaties

- Inkomsten

- Key resources

- Kernactiviteiten

- Key partners

- Kosten

Door deze elementen in kaart te brengen, inderdaad op één enkele pagina, zie je welke onderdelen een rol spelen, maar ook hoe ze zich tot elkaar verhouden. Je kunt letterlijk de onderdelen beschrijven, en zo zien waar eventuele bijsturing nodig is, wat je moet laten maar vooral ook welk onderdeel je 'nog' moet gaan oppakken. Ook kun je bijvoorbeeld onderdelen weghalen en je daarbij de vraag stellen: 'wat als bijvoorbeeld deze klant verdwijnt?'

Wat dit boek zo inspirerend maakt is dat de vertaalslag wordt gemaakt van een businessmodel voor een bedrijf naar het maken van een businessmodel voor je eigen carrière. Daartoe staat het boek vol met opdrachten en vragen waardoor je de negen componenten goed leert kennen. En niet alleen dat, ze stemmen je werkelijk tot nadenken. Nu is het zo dat wel meer boeken helpen loopbaanvragen en wensen uit te werken op papier. Maar ik vind dit boek, of beter gezegd dit model, echt anders.

Wat 'Business Model You' zo goed maakt is dat het je ook helpt om in actie te komen. De methode leert je echt hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontbrekende onderdelen achterhaalt en geeft je ook genoeg informatie zodat je echt verder komt met je plan.

Ik heb 'Business Model You' met heel veel plezier en belangstelling gelezen. Het is werkelijk prachtig vormgegeven en alle componenten worden heel goed beschreven. Ook staat het boek vol met praktijkvoorbeelden die je kunnen inspireren en het boek zet je ook echt aan tot actie. Ik heb inmiddels mijn eigen plan geschreven.

Ik raad dit boek iedereen aan die serieus met zijn eigen loopbaan aan de slag wil. Maar ook is dit boek een echte aanrader voor iedere loopbaanprofessional, die op zoek is naar een bruikbaar en compact model om anderen te helpen hun carrière te duiden.

Met dit boek heb heeft u een prachtig model in handen waarmee u letterlijk leert op één pagina iemands loopbaan in kaart te brengen en ontwikkelpunten zichtbaar te maken. Een prachtig boek en een prachtig hulpmiddel!

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Tim Clark, Alexander Osterwalder, Yves Pigneur
Business Model You (Nederlandstalig)

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden