Een helweek zou een middel moeten zijn en niet een doel op zich. Maar het organiseren van de helweek zelf is natuurlijk wel het meest tot de verbeelding sprekende aspect van 'Helweek', geschreven door Erik Bertrand Larssen. Daarom worden ook juist de regels voor een helweek aangehaald in blogs en recensies: Elke dag om 05:00 opstaan, elke dag minstens een uur sporten, alleen maar gezond eten, continu geconcentreerd werken, om 22:00 naar bed, van donderdag op vrijdag niet slapen en elke vorm van uitstelgedrag is uit den boze, inclusief televisieseries en social media.
Iets dat echter direct opvalt, is dat het centrale thema van 'Helweek' mentale training is. Logisch, aangezien Larssen van beroep mental trainer is. Dat heeft hij heel slim gedaan. 'Helweek' is de juiste verpakking om mensen over mentale training aan het lezen te krijgen en een helweek is de juiste verpakking om mensen zo ver te krijgen om mentale training in de praktijk te brengen.
De hoofdboodschap van 'Helweek' is dus helemaal niet: ‘Deze week ga je nooit vergeten omdat je zo hard werkt, minder lanterfant en een nacht doorhaalt.’ Natuurlijk, dat heeft er deels mee te maken. Maar de centrale boodschap is vooral: ‘Deze week ga je leren hoe je een betere versie van jezelf kunt zijn, hoe je je gedachten kunt sturen en hoe je meer kunt dan je denkt door mentaal anders in het leven te staan.’
'Helweek' is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel, dat tweevijfde van het boek beslaat, heet De Achtergrond. Daarin leer je over Larssen, zijn ervaringen met de helweken in het leger, zijn werk als mental trainer en voorbeelden van hoe hij zijn cliënten bijstaat. Ook komt er wat informatie uit de psychologie naar voren en praat Larssen over weerstand, grenzen verleggen, contrasten aanbrengen, controle hebben, visualiseren, in actie komen, doelen stellen, fouten durven maken, voorbereiden en plannen.
Het is met dit relatief uitgebreide eerste deel van het boek meteen duidelijk dat 'Helweek' niet alleen toewerkt naar een helweek, maar naar een verandering in je houding zodat je gehele leven verandert.
Het tweede deel heet De Praktijk. Dit overige drievijfde deel van het boek behandelt onderwerpen waar je je tijdens de zeven dagen in een helweek op moet focussen. Daarvoor krijg je elke dag een ondersteunend thema mee. Elke paragraaf begint met een aantal aandachtsgebieden voor de specifieke dag en eindigt met een aantal opdrachten die je hoort te doen voordat je aan de dag begint.
Maandag gaat over gewoontes, dinsdag over modus en focus, woensdag over tijdsmanagement, donderdag over comfortzone, vrijdag over rust en herstel, zaterdag over innerlijke dialoog en zondag over perspectief.
Ook al heeft 'Helweek' twee delen, vind ik niet dat het geheel goed gestructureerd is. Larssen heeft te veel kennis, wil te veel vertellen en springt weleens van de hak op de tak. Zo lopen in deel 2 bijvoorbeeld per dag theorie, voorbeelden en handvatten soms onduidelijk door elkaar heen. Daarbij gaat Larssen tegelijkertijd niet overal even diepgaand op de materie in, waardoor je het idee hebt dat je wel een soort handboek voor je hebt, maar dat die niet genoeg is uitgelijnd met de praktijk. Een beetje alsof je wel handvatten krijgt aangereikt, maar geen echte hand. Uiteraard zal een helweek er voor iedereen anders uitzien, maar ik mis toch een soort specifiekere tools.
Uiteindelijk denk ik dat 'Helweek' vooral een goed boek is voor mensen die actief aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken. Mensen die inzien dat er altijd iets te veranderen valt. Mensen die soms tegen een soort onzichtbare muur van 'kan ik niet' aanlopen en net dat steuntje in de rug nodig hebben om die muur langzaam af te breken. Daarbij hoef je in principe niet eens het plan te hebben om echt een helweek te gaan doen.
Als je het boek leest, word je al als vanzelf aan het denken gezet. En wie weet wil je dan alsnog wel zo'n week plannen. Of wellicht pas je je leven op iets minder drastische wijze aan. En dat is ook goed.
Over Linda Poort
Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.