Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Peoplemanagement en resourcemanagement

Wat is er zo specifiek aan leidinggeven in de logistiek, vergeleken bij de welzijnssector of de visserij? Niet erg veel. In elke branche heeft de manager te maken met sollicitatieprocedures, motivatieproblemen, conflicten, beoordelingen, communicatie en financiën. Het boek 'Peoplemanagement en resourcemanagement', bedoeld voor de cursus Senior Supply Chain Manager ESLog, gaat dus over al die dingen. Maar het combineert de theorieën met praktijkvoorbeelden specifiek uit de logistiek. En er is één hoofdstuk aan toegevoegd over de arbeidsrisico's in logistieke bedrijven, met onverwachte details als 'leg vaten en drums altijd met de vuldoppen omhoog om lekkage te voorkomen; borg liggende vaten met keggen.' Geïllustreerd met een plaatje van liggende vaten met keggen.

Donald Suidman | 4 april 2008 | 1-2 minuten leestijd

De auteurs, Jan Engelbregt en Niels Kruijer, zijn organisatieadviseurs. Ze bieden een uitgebreid overzicht van hedendaagse inzichten in management, personeelszaken en leidinggeven. Compleet met allerlei modellen van de diverse goeroes, maar zonder vervelend te worden. Er is bijvoorbeeld een uiteenzetting over buffels en ganzen die heel bruikbaar is. Wil de manager dat de medewerkers als domme koeien achter de leider aanlopen? Of is veel meer gewenst dat de hele club als een formatie ganzen voorttrekt, waarbij steeds een ander het voortouw neemt? In welke situatie is buffelgedrag het meest effectief, en wanneer heb je ganzen nodig? En hoe stap je - voor zover mogelijk - over van de ene naar de andere situatie?

Als een schoolboek is het keurig in paragrafen (3.4.2, Functie-eisen) verdeeld, zodat je bij het eerste doorbladeren denkt: dûh. Maar wie daar doorheen kijkt, treft een verrassend compleet boek aan voor de enigszins ervaren manager, die al wat heeft meegemaakt, af en toe is uitgegleden en nu wil lezen welke opties er nog meer waren.

Het boek biedt een breed overzicht van te hanteren stijlen en strategieën, die wellicht zijn weggezakt of nooit onder de aandacht van de manager zijn gekomen. Elk onderwerp wordt kort aangestipt, maar 'Peoplemanagement en resourcemanagement' biedt wel steeds handvatten om er zelf iets mee te doen.

Zelfs de slechts zeven pagina's over cultuur zijn behoorlijk behulpzaam: hoe herken je de bedrijfscultuur en hoe ga je daar effectief mee om? Een familiebedrijf kent doorgaans een hele andere cultuur dan een overheidsinstelling of een consultancyfirma. Waar zie je dat nu eigenlijk aan? Er is ruim aandacht voor financieel management. Het boek geeft antwoorden op vele vragen die menig manager niet meer aan de financiële collega's durft te stellen, maar waarop het antwoord wel relevant is. Zoals wat liquiditeit en solvabiliteit ook alweer betekenden.

Van dezelfde auteurs verscheen eerder het boek 'Integrale logistiek', en ook bracht Boom Onderwijs een logistieke begrippenlijst uit. Deze zomer verschijnen delen over voorraadbeheer & materials management en over warehousing en fysieke distributie.

Over Donald Suidman
Donald Suiman is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden