Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kredietcrisis

'De kredietcrisis' van Jac. Kragt is gedateerd op juni 2008. Het is nu november 2008 en in die paar maanden die hiertussen zitten is er, zoals iedereen weet, enorm veel gebeurd en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. Het boek verhaalt de oorzaken van deze crisis zoals die vóór juni 2008 bekend waren.

Eric van Arendonk | 5 november 2008

'De implosie op de financiële markten van binnenuit bekeken', dat is de ondertitel van dit wel heel actuele boek. De auteur werkte in de kapitaalmarktdivisies van verschillende Nederlandse banken. Daar hield hij zich bezig met de financiële producten die een hoofdrol spelen in de kredietcrisis. Dat belooft dus een blik in de keuken. Dat hij gewend is om met deze potten en pannen om te gaan, merk je al snel. De situatie in de USA wordt met alle mogelijke vaktermen beschreven. Ook in deze branche wordt veelvuldig gewerkt met afkortingen. Voor insiders lijkt me dat ook geen enkel probleem maar voor echte buitenstaanders zoals ik, is het lastig lezen. Daar komt ook nog bij dat de materie in eerste instantie niet eenvoudig lijkt. Het is een complex van factoren die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige crisis. De auteur beweert dat het boek toegankelijk is voor zowel de insider als de outsider. Onder de laatste categorie behoor ik duidelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel heb zitten zweten. Sommige stukken heb ik twee keer moeten lezen om ze te begrijpen. Ik twijfelde af en toe zelfs of ik de draad nog wel te pakken had. Dat had niet zozeer met de schrijfstijl te maken want het boek leest vlot weg, maar meer met de materie waar ik niet in thuisben. Al snel bereikte ik de hoofdstukken 7 en 8. Hier worden de oorzaken en gevolgen nogmaals op een duidelijke manier uiteengezet in de vorm van een samenvatting. Ik moet zeggen voor mij een opluchting, ik kwam er toen achter dat ik het wel begrepen had. De inhoud viel toen ook op zijn plaats. Mocht je dus tijdens het lezen denken het spoor kwijt te zijn, vrees niet en lees door. Uiteindelijk valt alles op zijn plaats. In hoeverre de auteur volledig is geweest zal de toekomst moeten uitwijzen. Dat de crisis nog niet ten einde is merken we momenteel aan den lijve. Het boek geeft dan ook duidelijk aan dat er nog meer oorzaken zijn die hun effect nog moeten tonen. Zoals het enorme consumentenkrediet dat de Amerikanen hebben uitstaan bij de creditcardorganisaties. Wat gebeurt er indien deze ballon ook nog klapt? De effecten van deze crisis zijn volgens mij nog niet tot volledige uiting gekomen. De Amerikaanse bevolking heeft de laatste jaren duidelijk overgeconsumeerd. Dit alles werd gefinancierd met hypotheken die gebaseerd waren op een verwachte overwaarde van hun huizen. Die valt nu weg en dat er dus een daling van bestedingen komt, laat zich eenvoudig raden. De auteur wijt de zwakke dollar (juni 2008) aan de financiële crisis. Inmiddels is het november 2008 en wat zien we; de dollar stijgt met de dag. Van 1,44 euro in juni naar 1,24 euro nu in november. Verwacht dus niet dat het boek up-to-date is, dat is gewoonweg onmogelijk. Het boek geeft je een goed inzicht hoe deze ellende ontstaan is. En ik moet eerlijk zeggen, het boek is inderdaad voor iedereen die hier geïnteresseerd in is, voor de niet-financiële experts is het even doorlezen, maar uiteindelijk komt het inzicht.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden