Danny Mullenders schreef de reeks korte verhalen in zijn boek Laat je niet kiezen op basis van vragen en thema’s waarover mensen met hem in gesprek gaan. Het zijn verhalen waarin een praktijksituatie wordt geschetst, en het gesprek waarin op die situatie wordt gereflecteerd.
Laat je niet kiezen is op twee manieren te lezen. Bij de eerste manier maak je op een heel basale manier kennis met de psychologie en al haar termen, vakjargon en theorieën. Een soort Psychologie voor Dummies. Bij een aantal verhalen wordt aan het eind de relevante term of theorie voorzien van een heel korte uitleg. Mullenders duidt de casus en theorie, en laat je op een heel toegankelijke manier snappen wat er gebeurt in de gedachten van mensen. Dit is met name praktisch voor iedereen die zijdelings - maar met interesse - te maken heeft met wat mensen beweegt. Denk hierbij aan HR businesspartners, leidinggevenden of beginnende coaches. Als ik het voorwoord van het boek lees begrijp ik dat het niet zo bedoeld is, en toch zou ik het best wat mensen in één van die rollen aan willen bevelen.
Inspireren
De tweede manier om Laat je niet kiezen te lezen sluit wel aan bij het doel van de schrijver: de lezer inspireren en helpen om meer plezier en voldoening uit zijn of haar werk te halen. En wel op een manier die ontspannen, zingevend én effectief is. Wat mij betreft is Mullenders daar volledig in geslaagd. Veel verhalen bevatten een onderdeel dat voor mij herkenbaar is: Hé, dit zou ook over mij kunnen gaan, dit doe ik ook wel eens. Niet omdat ik een psychologisch wrak ben, maar omdat veel van de uitdagingen heel menselijk en gemeengoed zijn. Hoe fijn is het dan om te lezen hoe je op een andere manier en zonder schaamte naar je eigen gedrag kunt kijken, en kunt kiezen voor een effectievere gedraging? En dat zonder persoonlijke confrontatie, en met 1 of 2 verhalen per keer?
Denk hierbij aan thema’s zoals bijvoorbeeld introversie en extraversie, nee zeggen, perfectionisme of kiespijn. Allemaal thema’s waarvan ik veel mensen zie die er in meer of mindere mate moeite mee hebben, mijzelf inclusief.
Reflecteren
Het boek is zo opgebouwd dat je het op iedere willekeurige pagina kunt openslaan en lezen. Je hoeft het dus niet van voor naar achter te lezen en er is ondanks de indeling in 10 delen geen specifieke volgorde vereist. Dat maakt dit boek prima geschikt om met regelmaat op te pakken en aan de hand van een paar verhalen eens op je gemak te reflecteren. Om daarna het boek weer even weg te leggen, en later weer voor een paar andere verhalen op te pakken. Het zet op een niet confronterende manier aan tot denken, maakt je bewust van de effectiviteit van je gedrag, en de ruimte die er is om andere keuzes te maken. Laat je niet kiezen is een prima boek voor iedereen die behoefte heeft om zich te ontwikkelen en zich er van bewust is dat er nog wel wat te leren valt. Toegankelijk maar inhoudelijk van waarde, en voor de verandering eens zonder ‘stappenplan voor succes’.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.