Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

ESG-gids - ‘Toegankelijk en goed te volgen’

In verband met duurzaamheid zie je vaak de afkortingen ESG, SDG en CSRD voorbij komen. Veel mensen weten niet precies waar die afkortingen voor staan, ik zelf moet het antwoord af en toe ook schuldig blijven, en nog minder mensen weten wat ze er mee aan moeten. Om op deze vragen een antwoord te krijgen, is de aanschaf van ‘ESG-gids’ van Karine Vandenberghe aan te bevelen.

Peter Streefkerk | 23 april 2024 | 4-5 minuten leestijd

Eerst maar even een korte uitleg over de drie begrippen SDG, ESG en CSRD die regelmatig zullen terugkomen in deze recensie. SDG staat voor Sustainable Development Goals; een set van 17 doelstellingen die al in 2015 is vastgesteld door de Verenigde Naties. Ze zijn bedoeld om wereldwijd duurzame ontwikkeling te bevorderen en belangrijke maatschappelijke en milieuproblemen aan te pakken. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. De drie belangrijkste categorieën van criteria die worden gebruikt om duurzaamheids- en verantwoordelijkheidsinspanningen van bedrijven en organisaties te beoordelen. CSRD tenslotte staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is de Europese wetgeving die voorschrijft dat beursgenoteerde bedrijven met ingang van 2024, dit jaar dus al, over hun impact op mens, milieu en bestuur moeten rapporteren. Na dit jaar zal deze wetgeving voor steeds meer en dus ook kleinere bedrijven van toepassing zijn.

Duurzaam businessmodel

Wat je bij of na aanschaf va het boek misschien niet direct doorhebt, is dat je door het volgen van de zeven stappen in het kader van de wettelijk vastgelegede CSRD verplichtingen de transitie maakt naar een impactvol en duurzaam businessmodel. Hoewel de omvang van het boek en de gestructureerde, overzichtelijke aanpak je de indruk geven dat deze transitie eenvoudig op te pakken en te maken is, zal de praktijk weerbarstiger zijn. Dat zit hem met name in de hoeveelheid gegevens die je overal vandaan moet halen, controleren, structureren invullen in de tabellen die je daarvoor door Vandenberghe in haar boek zijn aangereikt. De stap van lezen en begrijpen naar concreet aan de slag gaan zal tijd en geduld vragen.

Toegankelijk en goed te volgen

In het boek zul je geen meningen aantreffen over het nut en de noodzaak van SDG, ESG en CSRD. Dat heeft ze bewust gedaan om het boek praktisch gericht en toepasbaar te houden. En praktisch, dat is het boek zeker geworden. Zelfs als je vooraf echt totaal niets zou weten over SDG, ESG en CSRD. In het eerste hoofdstuk worden de begrippen helder en voor iedereen duidelijk uitgelegd. Dit vergemakkelijkt in ieder geval de overgang naar de zeven stappen uit de (onder)titel van het boek in de volgende hoofdstukken. Het boek is ook met recht een gids te noemen: Vandenberghe gidst je als het ware door stappen heen. Het maakt de ESG-gids toegankelijk en goed te volgen.

Opdrachten en cases

In ieder hoofdstuk, met uitzondering van hoofdstuk 2, staan praktische korte opdrachten waarmee je concrete invulling kan te geven aan de stappen. Ze zijn duidelijk genummerd, opgenomen in kaderteksten en aan het eind van het boek staan ze nog eens bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Dat geldt eveneens voor de cases van twee fictieve bedrijven: Abriva (actief in de maakindustrie) en Intertwist (actief in de gamingindustrie). Deze cases komen in ieder hoofdstuk na de behandelde theorie aan de orde. Vandenberghe maakt gebruik van concrete cijfers, waardoor de voorbeelden nog meer gaan leven. Omdat het om verzonnen cases gaat, zal daar heel wat werk in hebben gezeten. Ieder hoofdstuk wordt tenslotte afgesloten met het onderdeel ‘Risico’s en uitkomsten van deze stap’. Een onderdeel dat als het ware een samenvatting en tegelijk de opstap naar het volgende hoofdstuk biedt.

Kaderteksten, figuren, afbeeldingen en tabellen

Niet alleen de praktijkopdrachten zijn in kaders opgenomen. Dat geldt eveneens voor de figuren of afbeeldingen. Omdat ze allemaal in dezelfde rustige blauwe en lichtgrijze kleuren consistent zijn uitgewerkt en opgemaakt, oogt het boek rustig. Als een van de relatief veel kleurenblinde mannen kan ik dat waarderen. Het leest veel gemakkelijker dan een boek met roze en rood als steunkleur bij de kaderteksten. Ook de tabellen zijn op die manier gemaakt. Bovendien zijn ze heel overzichtelijk, duidelijk te lezen en te interpreteren. Wat ik wel een beetje jammer vind, is dat als je de tabellen wilt gaan inzetten deze zelf in Excel, Word of Powerpoint zult moeten opmaken. Het zou veel werk schelen als downloaden via een website mogelijk zou zijn.

Twee vliegen in één klap

Met het schrijven en publiceren van ESG-gids - In zeven stappen naar winst in duurzaamheid biedt Karine Vandenberghe naast duidelijkheid over de inhoud en betekenis van en de relatie tussen de begrippen SDG, ESG en CSRD tegelijk een gestructureerde werkwijze voor de ontwikkeling naar een duurzaam bedrijf of organisatie. De bekende twee vliegen in één klap. Verder is dit typisch zo’n boek dat je verplicht in veel HBO- en universitaire opleidingen op de literatuurlijsten zou willen terugzien. Want de opwarming van de aarde vereist bedrijven en organisaties die hun maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid nemen, in belang van onze planeet en wijzelf als bewoners. Nu en in de toekomst.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden