In zijn voorwoord bij Taylor Swift zegt Van der Loo dat hij indirect bij haar uitkwam, toen zijn zoektocht naar een vrouwelijk equivalent van Elon Musk (waar hij eerder een boek over maakte, Musk Mania) almaar op niets uitliep. Door een switch te maken van equivalent naar tegenpool kwam hij toen bij Taylor Swift uit.
Snelle veranderingen
Ik had vanuit mijn ooghoeken wel een en ander meegekregen over Taylor Swift, maar moet eerlijk zeggen dat er met dit boek letterlijk een wereld voor me openging - en dat zal vast voor meer mensen gelden. Van der Loo laat mooi zien hoe een meisje dat begon als een ‘vrolijk aandachttrekkertje met een grenzeloze fantasie’ en dat op school gepest werd, zich ontwikkelde tot een zeer doelgerichte en slimme zakenvrouw met een imperium dat op jaarbasis meer dan twee miljard dollar omzet. Ze heeft handig gebruikgemaakt van de snelle veranderingen die in de muziekbranche hebben plaatsgevonden en bouwde ondertussen aan een warme band met een enorme hoeveelheid fans, de zogenaamde Swifties, naar schatting wereldwijd zo’n vijfhonderd miljoen. Dat kunnen heel weinig mensen haar nazeggen! Van der Loo afficheert zichzelf zonder gêne als ‘Senior Swiftie’, en ook dat is een imponerende schare.
Spannende biografie
Het boek leest als een spannende biografie, waarbij je je voortdurend afvraagt hoe het verhaal verder zal gaan. Op haar elfde maakt Taylor Swift al een reisje naar Nashville, hét centrum van de countrymuziek, om te proberen een platencontract te scoren. Dat lukt haar niet meteen, maar als ze uiteindelijk succes heeft is ze nog altijd maar vijftien! Ze leert zichzelf gitaarspelen en perfectioneert haar vermogen om liedjes te schrijven; een goede website, een ervaren mentor en een promotour langs DJ’s met zelfgebakken koekjes doen de rest. Haar debuutalbum loopt in oktober 2006 gelijk goed; bij haar tweede album maakt ze al een tour naar vierenvijftig Amerikaanse steden. In een steeds hoger tempo komen haar nieuwe albums uit, in 2020 zelfs twee binnen vijf maanden. Ondertussen verandert ze ook regelmatig van muziekstijl en weet ze haar fans zo telkens weer te verrassen. Per album krijg je in het boek QR-codes naar de meest opvallende songs.
Haar Eras Tour komt in juli ook naar Nederland; het boek beschrijft de gecompliceerde route naar een van de schaarse kaartjes. En wie er geen heeft kan in de bios terecht, want daar komt een lange concertfilm, waarbij je voluit mag meezingen en meedansen. Taylor Swift maakt haar eigen regels.
Authenticiteit, binding en creativiteit
Swift heeft in haar profiel zowel een daadkrachtige en heldhaftige als een zachte en op liefde gerichte kant (met hoge morele standaarden), ze is zowel heldin als antiheldin. Toch is het niet alles goud wat er blinkt: Taylor Swift heeft ook haar portie tegenslag gehad. Maar zoals Van der Loo aangeeft: daar komt ze alleen maar sterker uit: tanden op elkaar en door. Ze eist veel van zichzelf en van de mensen met wie ze samenwerkt; ze vaart al jarenlang blind op een kleine groep vertrouwelingen onder wie ook haar vader, moeder en broer. Ze gaat de strijd aan met streaminggiganten als Spotify en Apple Music en weet haar zin te krijgen. Van der Loo ziet in haar DNA drie essentiële componenten: authenticiteit, binding en creativiteit.
Ongewis
In de uitleiding van Taylor Swift gaat Van der Loo in op Taylors toekomst. Die is ongewis, ze moet nog 35 worden en kan meerdere kanten op. Doorgaan op de ingeslagen weg, iets heel anders gaan doen (bijvoorbeeld de politiek, nu ze meer engagement is gaan vertonen; naar verluidt zou ze in haar eentje zestien miljoen stemmen kunnen genereren voor de Democraten, maar misschien wordt het ooit wel ‘Taylor for president’?) of zich terugtrekken in haar privésfeer. We zullen het zien. Maar de ondertitel van dit boek is treffend: Taylor Swift is een fenomeen. Wat een (zaken)vrouw!
Over Rogier van der Wal
Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Sinds 1 september 2022 is hij lector Ethisch werken bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij is daarnaast fellow bij de Thorbeckeleerstoel aan de Universiteit Leiden.