Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Systemisch coachen

Iedereen coacht, al noemt niet iedereen het coachen. Dat klopt en coachen wordt inmiddels ook algemeen aanvaard. Gaat het echter om sommige specifieke vormen van coachen, dan is ‘men’ nog lang niet altijd direct overtuigd van het nut.

Margreet Noordanus | 2 september 2016 | 3-5 minuten leestijd

Dat geldt wat mij betreft ook voor het Systemisch coachen. Ondanks dat de bekendheid van dit vakgebied de laatste jaren zeer zeker enorm is toegenomen, lijkt het er op dat de potentie en mogelijkheden nog niet algemeen ‘gezien’ worden.

‘Systemisch coachen: kun je daar wat mee? En kun je het gebruiken in het bedrijfsleven?’: zijn vragen die je al snel hoort als het woord ‘systemisch’ valt. Ook is er het beeld van zweverig en niet bewezen door de wetenschap. Wat bijzonder jammer is, want net als dat iedereen coacht, spelen systemen in alle soorten en maten een rol in zowel ons privé als werkzame leven. Door de praktische kijk op ‘zweverig’ en ‘ niet bewezen’, zorgt dit boek ervoor dat het systemisch coachen praktisch wordt en dat je beseft dat je eigenlijk ook altijd al systemisch coachte…….. al was je je daar misschien niet eens van bewust!

Om inzicht te krijgen in wat systemisch coachen nou eigenlijk is en waarbij het kan ondersteunen, is het boek: Systemisch coachen - systemisch werk zonder opstellingen, geschreven door Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, een aanrader. Dit boek is niet alleen interessant voor coaches! Het is ook interessant voor leidinggevenden en als je geïnteresseerd bent en meer wilt weten over het systemisch coachen, dan vormt dit boek een pracht kennismaking.

Op nuchtere en bepaald niet zweverige wijze laten Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder je in hoofdstuk 1 kennismaken met het systemisch coachen. Waarna ze in hoofdstuk 2, de uitgangspunten en basiskennis toelichten. Door de titel van het hoofdstuk dacht ik dat dit hoofdstuk meer specifiek voor systemisch coaches bestemd zou zijn, wat op het eerste oog ook zo bleek te zijn. Gaandeweg echter raakte ik er al meer en meer van overtuigd dat dit hoofdstuk bijzonder informatief en nuttig is, niet alleen voor mijzelf maar ook in het algemeen voor coaches en leidinggevenden!

Enorm verhelderend is ook de omschrijving van het systemisch coachproces in hoofdstuk 3, waarbij aan de orde komen: de fasen, opstellingen in de verbeelding, toveren met taal en beeld en hoe systemen verlaten kunnen worden. De brede inzetbaarheid van het systemisch coachen, komt tot uiting in het zeer interessante hoofdstuk over de patronen (hoofdstuk 4). Ook dit hoofdstuk is een hoofdstuk waarmee niet alleen (systemisch) coaches hun voordeel kunnen doen.

Vanaf hoofdstuk 5 duiken Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder de verdieping in: de kunst van het helpen (hoofdstuk 5), trauma’s in organisaties (hoofdstuk 6) en waarnemingsoefeningen en –processen (hoofdstuk 7), komen aan bod.

Besloten wordt met hoofdstuk 8 Systemische symptomenlijst: wat vertellen de symptomen? In de inhoudsopgave heb ik een notitie bij dit hoofdstuk gezet, er staat: TOP HOOR J Dit hoofdstuk  is dan ook, wat mij betreft, een aanrader voor iedereen.

Verder vallen op: de tekeningen, de oefeningen en vragen en de praktijkvoorbeelden.

De verhelderende tekeningen vind je door het hele boek heen. Ze staan in de brede kantlijn (heel fijn voor het maken van aantekeningen) en zijn al bladerend makkelijk te vinden. Bovendien zijn de tekeningen superhandig als je de essentie van de tekst heel snel wilt weten…

De oefeningen in Systemisch coachen - systemisch werk zonder opstellingen, zijn duidelijk beschreven. Omdat ik graag in één oogopslag wil zien in welke situatie ik welke oefeningen en vragen ik kan inzetten, betrapte ik mezelf er tijdens het lezen op, dat ik de inhoudsopgave handmatig aanvulde. Wellicht is een overzichtslijst van coachvragen en oefeningen met bladzijdevermelding, een mooie aanvulling voor de tweede druk?

Dan de praktijkvoorbeelden. Deze zijn beeldend, verhelderend en soms heftig. Ook zijn het voorbeelden uit de eigen (soms heel persoonlijke) ervaring, waardoor ze niet alleen interessant en leerzaam zijn, maar ook mooie ‘illustraties’ vormen waarmee je nog meer zicht krijgt op de brede inzetbaarheid van het systemisch coachen.

Wat mij betreft zijn de schrijvers er ook prima in geslaagd de vragen: ‘Systemisch coachen: kun je daar wat mee? En kun je het gebruiken in het bedrijfsleven?’ te beantwoorden. Want na het lezen van dit boek, kan ik deze vragen alleen maar beantwoorden met een volmondig JA.

Over Margreet Noordanus

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden