Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ik2 De beste versie van jezelf - 'Afhaken wordt niet gepikt!'

Wie wil dat niet? Een spelmaker zijn en niet een speelbal, niet een marionet maar wel de poppenspeler? We hebben vaak mooie intenties, maar zijn we er ook bereid offers voor te brengen?

Peter de Roode | 15 november 2018 | 4-5 minuten leestijd

Ik2 De beste versie van jezelf is een zeer vlot geschreven boek en tegelijkertijd wetenschappelijk uitstekend onderbouwd. En met die fraaie combinatie heeft hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn haar volgende bestseller geschreven.

Het boek bestaat uit drie delen: een inzichtdeel, een ontwikkeldeel en een effectmeetdeel. Het eerste deel had duidelijk mijn voorkeur. Niet dat het derde deel minder was, maar aan het meten van effecten was ik nog niet zo toe, hoewel de auteur mij sommeerde om dan even het boek weg te leggen. Maar ja, er moet wel gerecenseerd worden.

Het boek is in feite een zelfhulpboek waarvan er in deze vorm (schrijfstijl + wetenschappelijke onderbouwing) niet veel bestaan.

Wat het boek zo aangenaam maakt zijn de korte informatiestukjes, afgewisseld met oefeningen en vragen. Geen ellenlange lappen tekst waar je je als lezer maar doorheen moet zien te worstelen. Je vergeet nu dat je leest. Het is eigenlijk best wel leuk. Totdat de schrijfster mij aan het werk zet. Ze zet me aan tot doen. En dat doet ze goed. Zo moet ik - en vele andere lezers - aangepakt worden. Ze is ook streng. Een beetje mededogen met je drukke bestaan moet je bij haar niet verwachten. Sitskoorn schrijft: ‘Het spijt me dat ik het moet zeggen maar als je denkt dat ik te veel van je vraag, heb je het des te harder nodig. En ik weet waarover ik praat.’

De neuropsychologe pleit ervoor om met doelen te beginnen. Hoofdstuk 1 heeft dan ook de titel: ‘Een doel voor ogen’. Ik ben opgelucht dat ik eens niet word geconfronteerd met het (bijna) onvermijdelijke begrip SMART en dat de auteur mij attent maakt op veel vragen, ook buiten mijn werk. Omdat ik ook het bijbehorende IK2 Werkschrift heb aangeschaft hoef ik niet in het boek te schrijven en heb ik zo alle oefeningen bij elkaar. Ook is er een IK2 Trainingsboek voor coaches en docenten dat achtergrondinformatie geeft hoe mensen te begeleiden als wanneer zelfhulp geen (goede) optie is. Deze vraag is met name vanuit het onderwijs gekomen. Docenten en leraren wilden een goed stuk gereedschap in handen hebben om hun studenten of leerlingen mee te begeleiden.

Wanneer eenmaal de doelen opgesteld zijn en aan het papier toevertrouwd, wordt het tijd om de vaardigheden te ontwikkelen. Sitskoorn spreekt in dit verband van ‘executieve vaardigheden’. Vaardigheden die je helpen om je brein - CEO brein, want je bent directeur van je eigen hersenen - zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat doet ze aan de hand van haar zgn. EFFECT-programma, dat staat voor: Enriched Environment; Flow Focus; Fixed Sleep Pattern; Exercise; Connect Today and Tomorrow en Time. Je ziet als lezer aankomen dat gezond leven (eten, bewegen en goed slapen) een aandachtspunt gaat worden.

Tussen het doel en de vaardigheden staat de motivatie in. Als die er niet is, houdt alles alsnog op. Ben je bereid om aan je doelen te werken?
Welke vaardigheden hebben we dan nodig? Om die vraag te beantwoorden legt de auteur uit dat we in een VUCA wereld leven, een wereld die beweeglijk, onzeker, complex en ambigu is. Wat vereist dat? In het tweede hoofdstuk gaat ze daar uitgebreid op in. De belangrijkste boodschap is misschien wel dat ‘statische kennis’ niet meer bestaat. Mensen worden steeds meer onzeker omdat antwoorden onzeker zijn of zelfs uitblijven. Daardoor wordt de druk alleen maar groter.

Mensen zullen uit hun comfortzone moeten komen. De methode die de auteur daartoe aanreikt is er een van kleine stapjes. Stapjes die haalbaar zijn waardoor we hopelijk plezier gaan beleven aan veranderen. Dat laatste is zeker nodig, want in de BV Nederland heeft ‘veranderen’ een negatieve connotatie gekregen. Veranderen is iets kwijt raken, iets amputeren. Van de twaalf executieve vaardigheden is het de derde vaardigheid die in dit verband opvalt: Flexibel kunnen zijn als dingen veranderen. Wat staat er te lezen bij de uitleg: ‘Verandering als een aanval zien. Veel weerstand bij verandering voelen.’ En dat vind ik het goede aan Ik2 De beste versie van jezelf: het is niet alleen maar een positieve mindset, en open staan voor de verandering, je krijgt ook als lezer concrete tools in de vorm van executieve vaardigheden aangereikt om te veranderen. Maar wees gewaarschuwd: afhaken wordt niet gepikt!

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. Hij is auteur van de boeken Meegaan of dwarsliggenWerkvormen voor managers en Leidinggeven kun je zelf. Samen met meerdere auteurs schreef hij onder red. van Rob van Es het boek Praktijkboek Veranderdiagnose en samen met Peter van den Boomschreef hij Theatervoorstellingen in organisaties. Naast zijn schrijfactiviteiten is hij spreker en organiseert hij trainingen en seminars over actuele managementthema's.

Margriet Sitskoorn, de auteur van IK2, verzorgt de online training: Bootcamp superbrein.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden