Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Waarderend veranderen

Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2016 1e druk 9789058758477
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Direct te downloaden

Samenvatting

Organisatie- en teamontwikkeling zijn natuurlijke onderdelen geworden van het werk van leidinggevenden. Appreciative Inquiry is een onderzoekende manier van veranderen die de laatste jaren ook in Nederland en Vlaanderen steeds meer vaste grond onder de voeten krijgt.

Deze visie en aanpak stelt managers in staat met de betrokken medewerkers (en zelfs met klanten of andere externe partijen) leiding te geven aan grotere en kleinere verandervragen op de werkvloer. Een dergelijk coöperatief proces is misschien niet meer te plannen, maar het is wel degelijk te begeleiden.

Daarbij kun je denken aan ontwikkelingen die organisatiebreed worden ingezet, waarbij leidinggevenden gevraagd wordt een actieve rol te vervullen (bijvoorbeeld als 'implementatieverantwoordelijke', of ‘pionier’). Maar misschien nog interessanter zijn de veranderingen die de leidinggevende vanuit zijn eigen visie wil aanzwengelen.

Dit praktijkgerichte boek bevat zowel theoretische achtergronden van Appreciative Inquiry als inspirerende praktische handreikingen en actuele voorbeelden uit de praktijk.

Specificaties

ISBN13:9789058758477
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:11-2-2016
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Waarderend veranderen
Bert Peene | 15 september 2016
Veel onderzoek naar de effectiviteit van veranderprojecten is er niet, maar de studies die er zijn, laten weinig ruimte voor twijfel: de meeste mislukken. Zeker als het om veranderingen gaat die doorgaans onder de noemer ‘cultuurverandering’ worden beschreven, daar geldt twintig procent succes zo’n beetje als het hoogste haalbare. Tijd voor een andere aanpak schrijven de auteurs van Waarderend veranderen.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
5 stemmen
5
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
Saskia Tjepkema: ‘Verandervraagstukken vragen om samenwerkingsgerichte aanpak’
Bert Peene 26 september 2016 Zonder meer stellen dat planned change op z’n retour is, gaat misschien wat ver, maar de overtuiging dat organisatieontwikkeling een proces is dat geen projectmatige aanpak verdraagt, wint toch wel steeds meer terrein. Veranderen doe je samen, van begin tot eind en dan weet je niet wat je onderweg zoal tegenkomt. Zorg er daarom voor dat je met elkaar in gesprek blijft: dat is zo’n beetje het belangrijkste advies voor een geslaagde procesbenadering. In hun boek Waarderend veranderen (‘Appreciative Inquiry in de dagelijkse praktijk van managers’) laten Saskia Tjepkema, Luc Verheijen en Joeri Kabalt zien hoe deze op samenwerking gerichte manier van veranderen werkt.
opinie
Geboekstaafd - De top 3 van Saskia Tjepkema
Nienke van Oeveren 29 december 2015 Saskia Tjepkema is als adviseur verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company. Ze werkt als procesbegeleider, ontwerper en coach bij leer- en ontwikkelvraagstukken van personen, teams en organisaties. Ze vertelt over haar 3 favoriete boeken.

Over Saskia Tjepkema

Saskia Tjepkema is verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company, een adviesbureau op het gebied van leren, ontwikkelen en organisatieverandering. Zij ondersteunt individuen, teams en organisaties met ontwikkelvragen.  Ze werkt graag met leidinggevenden en professionals die in hun organisatie en (daarmee) in de maatschappij echt iets willen neerzetten of vernieuwen. Die energie en mentaliteit werken aanstekelijk en maakt het mogelijk om al zoekend mee te bouwen, ook als adviseur of coach. Appreciative Inquiry is een belangrijke manier van kijken voor Saskia, die doorklinkt in veel van haar vragen en interventies. 

Andere boeken door Saskia Tjepkema

Over Luc Verheijen

Luc Verheijen is verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company, een internationaal gezelschap van adviseurs, onderzoekers en auteurs op het gebied van leren, ontwikkelen en organisatieverandering. Hij werkt er graag vanuit verschillende rollen, die elk een eigen dynamiek en energie hebben. - De rol van ondernemer. Hierbij gaat het met name over de vraag hoe het vak van leren en organisatie-ontwikkeling van waarde kan zijn voor de tijd waarin we leven. - De rol van adviseur, waarbij Luc werkt rond organisatie- en innovatievraagstukken in heel diverse contexten. Appreciative Inquiry biedt daarbij een perspectief om telkens te kijken wie relevante actoren zijn, en hoe je hen kan ondersteunen in het creëren van krachtige onderlinge verbindingen. - De rol van auteur. Schrijven is een manier om het eigen leren vorm te geven, en tevens een kans om bij te dragen aan ontwikkelingen in het vakgebied.

Andere boeken door Luc Verheijen

Over Joeri Kabalt

Joeri Kabalt is gefascineerd door verwondering, werken met verhalen en het leven van betekenisvolle vragen. Zij werkt met deze thema’s als veranderkundige bij Kessels & Smit, The Learning Company en schrijft er regelmatig over. Ook in haar privéleven hebben ze een belangrijke plek. Begin 2020 promoveerde Joeri op een onderzoek naar verwondering en magie in het dagelijks leven en in organisaties bij Ashridge Executive Education in Engeland. Hierbij maakte ze gebruik van de methodologie van first-person Action Research. Een persoonlijke manier van onderzoek doen waarin werk, leven en onderzoek met elkaar vervlochten zijn. Daarbij liet ze zich inspireren door haar liefde voor de natuur, wandelen, verhalen en muziek. Joeri gaat graag naar de Spaanse Pyreneeën om inspiratie op te doen in de natuur. Daarnaast haalt zij veel inspiratie uit muziek, kunst en filosofie.

Andere boeken door Joeri Kabalt

Inhoudsopgave

Introductie: achtergrond en opbouw van dit boek

Portret Herman Nijns – Randstad

Appreciative Inquiry: veranderen door waarderend onderzoek

1. Ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling
2. Nieuwe logica voor nieuwe vraagstukken
3. Appreciative Inquiry als perspectief
4. Hoe ziet een Appreciative Inquiry-proces eruit?
5. Basisprincipes van Appreciative Inquiry
6. Waar het om draait: de werkende bestanddelen
7. Betekenis voor leiderschap

Portret Wieke Leonhard – gemeente Amsterdam

Verdieping: hoe werkt Appreciative Inquiry?
- Van gegeven probleem naar gekozen thema
- Op onderzoek uit: met wie?
- Innoveren door te improviseren
- De actie zit in de interactie
- Verandering ontstaat gesprek voor gesprek
- Aandacht voor de schaduwzijde
- Alsof je een orkest leidt

Portret Erwin De bruyn – Stebo

Bouwstenen: gesprekken, vragen, verhalen, doen
- Vragen geven richting
- Over goede gesprekken
- Op zoek naar een generatieve dialoog
- Verhalen als versneller
- Prototypen: samen iets maken

Portret Edwin Schelling – Senior Aerospace Bosman en Thermal Engineering

Aan de slag: aanpakken en methodieken
- Ontdekken met waarderende interviews
- Terugblikken om een stap te kunnen zetten: de kracht van een historielijn
- Zie je het voor je? Verbeelden van de gewenste toekomst
- Experimenteren: de eerste stap naar actie
- Plaatsmaken voor een goed gesprek: het belang van de ontmoetingsplek
- Nieuwsgierigheid als motor
- Werken met talent

Portret Eddy Willems – Sint-Franciscuscollege

Wat vraagt het van jou als leidinggevende?
- Een waarderende blik
- Niet-wetende en vragende houding
- Aanmoedigen: alles wat je aandacht geeft, groeit
- Focus aanbrengen met criteria
- Ruimte maken voor onderzoek
- Luisteren met aandacht

Portret Roland De Wolf – Punch Powertrain

Epiloog: Samen blijven zoeken met elkaar
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Waarderend veranderen