Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De ongelovige Thomas heeft een punt

Een handleiding voor kritisch denken

Paperback Nederlands 2011 9789089241887
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Thomas geloofde niet dat Jezus verrezen was. Hij eiste bewijzen. Het werd hem kwalijk genomen: ¿Zalig zijn zij die niet zien en toch geloven. Toch had Thomas gelijk. Buitengewone beweringen vragen om buitengewone bewijzen.

Veel mensen zijn gevoelig voor onwaarschijnlijke opvattingen. We leggen makkelijk foute verbanden, maken verkeerde statistische inschattingen en komen snel tot conclusies en veralgemeningen. Wetenschappelijk geschoolde mensen zijn beter gewapend tegen irrationele en pseudowetenschappelijke denkbeelden.

Maar tegelijk zijn ze beter in staat tot het rationaliseren van aantoonbaar foute overtuigingen.Niemand is dus immuun voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. In dit boek bespreken de auteurs complottheorieën, verkeerde vooronderstellingen, valse intuïties, en vele andere valkuilen. Iedereen die de kwaliteit van zijn denken wil bevorderen, moet dit boek lezen.

Specificaties

ISBN13:9789089241887
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:12-7-2017
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

De ongelovige Thomas heeft een punt
Peter de Roode | 29 september 2015
Dit boek gaat over het nadenken over het denken. Kunnen we een kritisch denker zijn en zo ja hoe doen we dat dan? De valkuilen zijn immers talrijk en worden in dit boek uitgebreid toegelicht. Ons brein speelt hierin vaak een dubieuze rol. Dit boek zou op elke afdeling van een organisatie moeten liggen en met een zekere regelmaat moeten worden opengeslagen. De positieve effecten van kritisch denken mogen namelijk niet onderschat worden, evenmin als de negatieve effecten van niet-kritisch denken.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Johan Braeckman

Johan Braeckman (1965) studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en de University of California. Hij doceert aan de Universiteit Gent en was 'Socrates hoogleraar' aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde boeken over oa. Darwins moordbekentenis en, samen met prof. Etienne Vermeersch De Rivier van Herakleitos.

Andere boeken door Johan Braeckman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De ongelovige Thomas heeft een punt