Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Groene groei

Over de (on)zin van economische groei

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789493256835
Direct te downloaden

Samenvatting

Zowel de corona- als de klimaatcrisis heeft de roep om consuminderen versterkt en economische groei in een kwaad daglicht gezet. Maar hoe wenselijk is dat?

Als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen leven op hetzelfde welvaartsniveau als wij, dan hebben we een voor inflatie gecorrigeerde economische groei van een paar procent per jaar nodig. Waarom? Onder andere om de kosten voor vergrijzing op te vangen en de herverdeling van rijk naar arm te betalen. Zeker zolang we zaken als onderwijs, zorg en rechtspraak uit collectieve middelen betalen, is economische groei nodig. Maar dan wel groene groei, dus groei die rekening houdt met kansenongelijkheid en klimaatverandering.

Baarsma geeft antwoord op de vraag of economische groei zinvol dan wel onzinnig is. Ze legt uit waarom economische groei niet zaligmakend is. Ook laat ze zien hoe een zinvolle economische groei eruit kan zien en wat daarvoor nodig is.

Specificaties

ISBN13:9789493256835
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:9-6-2022
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Barbara Baarsma

Barbara Baarsma is sinds 1 januari 2019 directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Van 2016 tot 2019 was zij directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor RaboResearch. In die hoedanigheid heeft zij de Rabobank-brede kennisagenda en de inrichting van de kennisorganisatie ontwikkeld. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad van DNB en lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance, het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en de Raad van Advies van de Taskforce Korte Ketens. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon, het bestuur van de Stichting Alzheimer en de Raad van Advies DNB Academie. Van april 2012 tot en de zomer van 2019 was zij Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Voor haar overstap naar de Rabobank was zij directeur van SEO Economisch Onderzoek en vervulde zij verschillende nevenfuncties. Tot aan haar overstap was zij lid van de Raad van Commissarissen van Loyalis NV, Espria en Aon Groep Nederland bv, lid van het bestuur van de Stichting Preferente Aandelen Kas Bank en lid van de Advisory Board Responsible Investment bij PGGM. Daarvoor was zij commissaris/intern toezichthouder bij Woonzorg, St. Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, BNN, en lid van de audit committee van FNV Bondgenoten. Zij is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers. Zo was zij voorzitter van de door minister Schippers ingestelde commissie Macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg en was dat eerder van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg. Ook was zij lid van onder meer de visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep, de Commissie Structuur Nederlandse banken, de Commissie Dienstverlening aan huis, de Commissie Speelveldtoets en de Taskforce Verdienvermogen Kringlooplandbouw.

Andere boeken door Barbara Baarsma

Inhoudsopgave

Proloog
Inleiding

Deel 1: 5 redenen waarom we economische groei nodig hebben
1.1 Menselijke driften en behoeften
1.2 Kosten van vergrijzing
1.3 De ziekte van Baumol
1.4 Schuldafbouw
1.5 Kosten van herverdeling

Intermezzo I: Wat is economie?

Deel 2: 5 redenen waarom economische groei niet zaligmakend is en anders moet
2.1 Maakt economische groei gelukkiger?
2.2 Maakt economische groei rijker?
2.3 Verdeling tussen rijk en arm
2.4 Hoge inflatie
2.5 Ongeprijsde welvaart

Intermezzo II: Hoe werkt beprijzing van milieugroei

Deel 3: 5 paden op weg naar groene groei
3.1 Stabiele economische groei
3.2 Structureel groeivermogen
3.3 Internationale handel en samenwerking
3.4 Toekomstige generaties
3.5 Groei binnen de planetaire grenzen

Epiloog
Bronnenlijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Groene groei