Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Krachtgericht coachen

Peter de Roode | 24 februari 2017

strong>Krachtgericht coachen is een evidence based aanpak waardoor dit boek voorziet in een lacune in de coachingsliteratuur. Hoewel Krachtgericht coachen geïnspireerd is op veel inzichten uit andere coachingstechnieken heeft het wel een eigen profiel. Kenmerkend voor de aanpak is namelijk de focus op wat iemand kan door bewust te worden van zijn kernkwaliteiten en zich af te vragen hoe hij zijn potentieel nog beter kan inzetten.

Het boek is geschikt voor een uiteenlopende doelgroep zoals docenten, opleiders, coaches en adviseurs en mentoren voor zowel de profit als ook de non-profitsector. Mensen die al langer coachen en verschillende coachingtechnieken toepassen, zullen veel dingen in Krachtgericht coachen herkennen. De essentie van de methodiek is, zoals de auteurs het zelf uitdrukken, gelegen in het versterken van het psychologisch kapitaal. Kernkwaliteiten spelen daarbij een grote rol. Nu zijn de kernkwaliteiten in Nederland bijna onlosmakelijk verbonden met de naam Ofman. Ik was daarom benieuwd hoe de auteurs tegen zijn werk aankeken. Zij vinden het nadeel van het kernkwadrantenmodel van Ofman ‘dat het onbedoelde nadeel is dat mensen hun aandacht vooral gaan richten op hun valkuilen en allergieën en minder op hun kernkwaliteiten’. Wellicht, maar de kanttekening die ze maken bij de methodiek Appreciative Inquiry is: ‘Een kritiekpunt is dat vaak minder aandacht uitgaat naar de vraag welke belemmeringen in mensen het volledig gebruiken van hun potentieel tegengaat.’ Hier lijken de auteurs verstrikt te raken in het -al dan niet onbewust- commentaar willen leveren op aanverwante methoden. Maar dat is dan ook mijn enige kritiek op dit verder fantastische boek.

Het boek is zeer helder geschreven, met tussentijds opdrachten en vragen die een coach aan de orde kan stellen - al dan niet gebaseerd op praktijkcases. Elk hoofdstuk wordt afgerond met een prima samenvatting en de lezer krijgt een goed overzicht van de betreffende literatuur op het besproken onderwerp.

Het eigen profiel van Krachtgericht coachen is het versterken van flow bij de coachee. Het begrip flow is afkomstig van de Hongaarse psycholoog Csikszentmihalyi. Cognitief weten we inmiddels waar dat begrip voor staat, maar hoe dat begrip in te bedden in een organisatie is natuurlijk iets heel anders. De auteurs doen een goede aanzet om het begrip flow dichterbij te brengen. Hun aanpak is gebaseerd op ‘de lift’: het afwisselen van de coach om denken, willen en voelen aan de orde te stellen. We stellen te veel denkvragen, waardoor we niet bij het gevoel komen en de kernkwaliteiten van mensen niet worden aangeboord. Het blijkt dat veel mensen nauwelijks hun echte behoeften kennen. De auteurs stellen dat indien vragen op een bepaalde verdieping (in de lift) niet beantwoord kunnen worden, dat kan duiden op een belemmerend patroon. Oftewel: welke belemmeringen blokkeren de flow?

Een ander instrument dat een belangrijke plaats inneemt in Krachtgericht coachen is ‘het ui-model’. Aan de hand van een vijf stappen plan laten ze zien hoe je als coach de ui-lagen van de coachee kunt pellen met als doel het benutten van het kernpotentieel.

Al met al een zeer goed boek dat zowel praktisch is als theoretisch sterk.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden