Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Rockstars Methode - ‘Een mooie en ongezouten kijk’

In ‘De Rockstars Methode’ geven Laurens Simonse en Raymond de Looze een mooie en ongezouten kijk in de keuken bij Team Rockstars IT. Het beschrijft heel praktisch wat het betekent als je jouw mensen op nummer 1 in de organisatie zet, hoe lastig dat soms ook is.

Hendrika Willemse-Vreugdenhil | 14 december 2023 | 2-3 minuten leestijd

De cover en titel van De Rockstars Methode trokken mij direct en ik kon dan ook niet anders dan het fanatiek gaan lezen tijdens mijn vakantie. Met name de ondertitel zette mij aan het denken: Ontdek wat het oplevert als je je mensen radicaal op #1 zet. Het boek stelt absoluut niet teleur en het was een feest om het te lezen. Dit komt met name door de openheid waarmee het geschreven is. De Looze en Simonse delen ook verhalen over gemaakte missers.

Geen methode

Het woord methode staat centraal in de titel, maar zoals de auteurs zelf schrijven: eigenlijk is het geen methode. De Looze en Simonse kijken achtereenvolgens naar het fundament, de vertrekpunten en de bouwstenen. Die zijn allemaal onderdeel van de Rockstars Methode.

Het boek begint met een beschrijving van het fundament, waarin drie vertrekpunten behandeld worden.

Deze vertrekpunten zijn:

- Zet je mensen radicaal op #1
- Bouw een vlot
- Tot in de haarvaten

drijvers en bouwstenen

Daarna beschrijven Simonse en De Looze vier drijvers (organisatie, cultuur, leiderschap en ontwikkeling) en twaalf bouwstenen (home base, gedeeld belang, transparantie, identiteit, veiligheid, fun, gelijkwaardigheid, wendbaarheid, nabijheid, nieuwsgierigheid, vrijheid, en drive).

Alle hoofdstukken in De Rockstars Methode bevatten concrete voorbeelden en zijn ook nog eens praktisch geschreven. Het boek geeft je voldoende handvatten om zaken ook direct in de praktijk te gaan toepassen.

Radicaal

Je mensen radicaal op nummer 1 zetten klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Het is niet iets wat je even halfbakken kunt invoeren. Als je de Rockstars Methode wilt volgen dan moet je dat echt door je volledige organisatie doorgevoeren. Denk dus niet te makkelijk ‘dat doe ik wel even’.

Door het boek heen kom je ook allerlei voorbeelden tegen van uitdagingen en dilemma’s en hoe Rockstars IT hiermee omgegaan is. Dit is zeer waardevol, want het laat ook de kwetsbaarheid, de uitdagingen en de missers goed zien. Dit zorgt ervoor dat het boek fijn om te lezen is, maar maakt het ook tastbaar en toepasbaar.

Fundamentele keuzes

Al met al is dit een heel fijn en interessant boek om te lezen. Wil je hiermee in de praktijk aan de slag? Realiseer je dan wel dat je hele fundamentele keuzes moet maken en dat het principe van je mensen radicaal op nummer 1 in alles terug moet komen om van jouw organisatie een Rockstars organisatie te maken.

De Rockstars Methode geeft een mooie en ongezouten kijk in de keuken bij Team Rockstars IT. Het beschrijft heel praktisch wat het betekent als je jouw mensen op nummer 1 in de organisatie zet, hoe lastig dat soms ook is.

Over Hendrika Willemse-Vreugdenhil

Hendrika Willemse-Vreugdenhil is spreker, high performance coach en voormalig topsporter. Ze werkte ruim 20 jaar in de techsector. Ze heeft haar eigen IT-bedrijf opgebouwd en met succes verkocht en bekleedde daarna directie- en managementfuncties bij verschillen techbedrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden