Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Schaarste

Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen

Paperback Nederlands 2013 9789490574994
Voormalig top 100Totaal 90 dagen
Verkooppositie 2036Hoogste positie: 14
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Of het nu gebrek aan tijd, geld, voedsel, sociale contacten of iets anders is: schaarste beïnvloedt ons gedrag. Deadlines of geldgebrek kunnen ons bijvoorbeeld vindingrijk of doelgericht maken. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schaarste ook voor blinde vlekken zorgt en zelfs ons denkvermogen beperkt..

Harvard-econoom Sendhil Mullainathan en Princeton-psycholoog Eldar Shafir leggen op vlotte en toegankelijke wijze uit dat de gevolgen van schaarste veel verder gaan dan we denken. Hun baanbrekende inzichten zorgden in de Verenigde Staten voor veel discussie en hebben verstrekkende gevolgen voor onderwerpen als armoedebestrijding, scholing, obesitas, verkeersveiligheid en werkloosheid. Maar ook uw agenda en persoonlijke financiën zullen er na het lezen van 'Schaarste' nooit meer hetzelfde uitzien.

“Extreem verhelderend (…) Een belangrijk en vernieuwend boek.”- New York Review of Books

“Mullainathan en Shafir zijn elk een ster op hun gebied en samen zijn ze meer dan de som der delen.” – Daniel Kahneman, auteur van Ons feilbare denken

“Schaarste is een fascinerend boek dat overstroomt van nieuwe ideeën, fantastische verhalen en simpele tips die zomaar je leven kunnen veranderen.” – Steven D. Levitt, coauteur Freakonomics

Specificaties

ISBN13:9789490574994
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:336
Druk:1
Verschijningsdatum:8-7-2014
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Schaarste
Marloes Hoekman | 20 maart 2014
Economie gaat over keuzes maken. Dat was één van de eerste onderwerpen die ik me kan herinneren van mijn economielessen op de middelbare school. Iedereen moet kiezen omdat hij of zij beperkte middelen heeft en dus om moet gaan met schaarste. Mullainathan & Shafir doen hier in hun boek ‘Schaarste’ nog een schepje bovenop.
Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
4 stemmen
1
3
0
0
0

Interviews en artikelen (4)

nieuws
Mediteren zonder na te denken
Ger Post 18 januari 2016 Twintig jaar lang bestuurde en beoefende hij meditatie, maar de conclusies van Miguel Farias lijken haaks te staan op het beeld dat we in kranten lezen. ‘Onze veronderstelling dat het alleen maar goed kan zijn, is simpelweg niet juist.’
nieuws
Gemeente Amsterdam tevreden over Schaarste-pilot
Ger Post 7 april 2015 Ruim een jaar geleden was psycholoog Eldar Shafir in Nederland ter promotie van het boek Schaarste dat hij samen met econoom Sendhil Mullainathan schreef. Zijn boodschap, dat schaarste ten koste gaan van onze denkkracht, sloeg aan. Dat bleek toen Shafir onlangs opnieuw in ons land was.
interview
Eldar Shafir: ‘Na een uur mediteren heb je het nog drukker’
Ger Post 16 december 2013 Voor de lancering van het boek Schaarste (‘Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen’) was auteur Eldar Shafir ingevlogen. Tijdens het debat ‘Zijn arme mensen dom?’ sprak hij over de gevolgen van schaarste op iemands denkkracht. ‘Schaarste kaapt automatisch ons denken.’
nieuws
Waarom drukke en arme mensen dom doen
Ger Post 28 augustus 2013 Waarom komt er nooit een einde aan de to-do-list van drukke mensen? Waarom blijven arme mensen vaak arm? Waarom maakt iemand die eenzaam is moeilijker nieuwe vrienden? Het lijken vragen die weinig met elkaar te maken hebben, maar de hoogleraren Sendhil Mullainathan en Eldar Sharif betogen in hun nieuwe boek Schaarste dat er wel degelijk een onderliggende oorzaak is: inderdaad, schaarste!

Over Sendhil Mullainathan

Sendhil Mullainathan is hoogleraar economie aan de Universiteit van Harvard. Hij is gespecialiseerd in de gedragseconomie.

Andere boeken door Sendhil Mullainathan

Over Eldar Shafir

Eldar Shafir is hoogleraar psychologie aan Princeton. Hij is gespecialiseerd in de gedragseconomie.

Andere boeken door Eldar Shafir

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel I: Het denkpatroon bij schaarste
1. Focuseffect en tunnelvisie
2. De belasting van de bandbreedte

Deel II: Schaarste schept schaarste
3. Inpakken en speelruimte
4. Kennis van zaken
5. Lenen en kortzichtigheid
6. De schaarsteval
7. Armoede

Deel III: De schaarste te lijf
8. Een beter leven voor de armen
9. Omgaan met schaarste in organisaties
10. Schaarste in het dagelijks leven

Conclusie

Noten
Woord van dank
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Schaarste