Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Mijntje Luckerath-Rovers

‘Bij morele besluiten is er geen wet die zegt wat je moet doen ’

In boardrooms is het echt nodig om verschillende perspectieven op tafel te krijgen, zeker wanneer het gaat om morele besluitvorming. Mijntje Luckerath deed onderzoek naar morele besluitvorming, hoe worden besluiten genomen die niet in regelgeving te vatten zijn? Daarover praat ze door in onze podcast De Boekenpraktijk.

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 21 september 2023 | 1-2 minuten leestijd

Luckerath: ‘Als econoom werd ik commissaris bij verschillende organisaties en onderzocht ik de boardroom altijd vanuit een economisch perspectief. Maar langzaam kwam ik erachter dat ook de vraag waarom doen we dit zo? Belangrijk is en dat ook in de boardroom alles draait om gedrag en cultuur. Voor mij een goede reden om psychologie te gaan studeren. Met dat uitgangspunt onderzocht ik morele besluitvorming in de boardroom. Morele oordeelsvorming, het stuk waar geen vaste regels over zijn.’

Moresprudentie naast jurisprudentie. Eerdere morele besluiten kunnen richting geven aan nieuwe besluiten. Volgens Mijntje is het nodig dat er één nieuwe code komt voor boardroomleden. Een code waarin gedrag een belangrijke rol krijgt. En die overstijgend is voor alle sectoren: want de commissaris die op maandag besluiten neemt voor een zorginstelling en op dinsdag voor een woning coöperatie is niet ineens een ander persoon.

In de podcast vertelt Mijntje meer over morele oordeelsvorming, over utilitaristisch en deontologische overwegingen en over de rol van beiden soorten besluitvorming in morele dilemma’s. En waarom verschillende perspectieven en een diverse boardroom écht belangrijk zijn. Natuurlijk neemt ze voorbeelden mee uit haar eigen onderzoek: het dilemma of Overmars terug mag naar Ajax én de vraag of de ondermaatse bezorging van de NRC (waar zij zelf commissaris is) ook tot morele dilemma’s leidt.

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Mijntje Luckerath Rovers zijn:

  1. Raden van commissarissen en bestuurders zijn voor veel mensen een black box waar transparantie ontbreek met betrekking tot besluitvorming;
  2. Morele besluiten worden te vaak toch beïnvloed door persoonlijkheidskenmerken en zogenaamde biases die daaruit voortvloeien;
  3. Ondanks mooie woorden overheerst in de meeste boardroom het belang van de aandeelhouders in plaats van die van álle stakeholders.

Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden