Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Morele dilemma's in de boardroom

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2024 9789083360744
10
Voormalig top 10Totaal 34 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 1619Hoogste positie: 2
Direct te downloaden

Samenvatting

Besluiten van bestuurders en commissarissen worden niet altijd begrepen, vaak bekritiseerd en soms zelfs amoreel genoemd.

Bij een moreel dilemma kunnen morele normen en belangen conflicteren, en bestuurders en commissarissen moeten daarbij dan vaak moeilijke keuzes maken. De veelgebruikte metafoor van hét morele kompas met maar één te volgen richting, is dan ook een te simpele voorstelling.

Dit boek beschrijft inzichten uit de psychologie en corporate governance over morele oordeelsvorming, morele identiteit en de relatie met stakeholder-denken. De praktische handvatten kunnen behulpzaam zijn bij morele dilemma’s in de boardroom. De auteur beschrijft in waargebeurde casussen de soms tegenstrijdige overwegingen die bestuurders en commissarissen bij zo’n moreel dilemma hebben. Het levert boeiende moresprudentie op: verwijzingen naar het gebruik van morele overwegingen of normen bij het nemen van beslissingen in morele dilemma’s.

De inzichten in dit boek, aangevuld met onderzoek onder 185 commissarissen, vormen een waardevolle en niet te negeren vraagbaak over morele oordeelsvorming voor bestuurders en commissarissen.

'Een zware morele afweging voor het bestuur' - Universiteit Maastricht, over het betalen van losgeld na de cyberhack, in universiteitsblad Observant in 2020

Specificaties

ISBN13:9789083360744
Trefwoorden:boardroom, dilemma
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:200
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:23-4-2024
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Morele dilemma’s in de boardroom - ‘Een overzichtelijke aanpak’
Paul Schollaardt | 11 januari 2024
Mijntje Lückerath-Rovers levert met ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ een toegankelijke en praktische bijdrage om tot betere afwegingen te komen. Prof. dr. Mijntje Lückerath is onder andere hoogleraar corporate governance aan Tilburg University. Morele dilemma’s in de boardroom is gebaseerd op haar afstudeeronderzoek voor haar studie Psychologie.
Lees verder
recensie
Morele dilemma’s in de boardroom - ‘Hoort thuis op het bureau van elke bestuurder’
Rudy Kor | 31 augustus 2023
Als er een ding duidelijk wordt na lezing van ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ van Mijntje Lückerath-Rovers, dan is het wel dat mensen bij morele dilemma’s tot verschillende afwegingen komen. Corporate governance gaat niet alleen over structuren en processen, maar ook over opvattingen van bestuurders en commissarissen.
Lees verder
recensie
Morele dilemma’s in de boardroom - Volop prikkelende gespreksstof
Rogier van der Wal | 16 augustus 2023
Hoogleraar Corporate Governance Mijntje Lückerath-Rovers zette enkele jaren terug een opmerkelijke stap: ze ging Psychologie studeren. Haar afstudeeronderzoek ging over morele dilemma’s in de boardroom en levert nu een heel interessant boek op. Corporate Governance blijkt minstens zoveel over rollen en gedrag van bestuurders en toezichthouders te gaan, als over structuren en processen.
Lees verder
recensie
Morele dilemma’s in de boardroom - Hersengymnastiek bij ingewikkelde beslissingen
Liesbeth Tettero | 1 augustus 2023
Was het verstandig dat Heineken zou vertrekken uit Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne? En had Overmars directeur mogen blijven bij Ajax na ‘dickpick-gate’? Mogen bedrijven het vrouwenquotum aan de top omzeilen door mazen in de wet te zoeken? Zo maar een aantal actuele zaken waarin bestuurders en commissarissen van bedrijven een juiste beslissing moesten nemen. Maar wat is juist? Hoe komt zo’n besluit tot stand?
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (6)

achtergrond
Zomerlezen - De koffer van Cor Molenaar
Cor Molenaar 1 juli 2024 Cor Molenaar, is auteur en directeur van het adviesbureau eXQuo consultancy. Daarnaast is hij emeritus Hoogleraar E-Marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En... een veellezer. In dit blog deelt hij zijn aanbevelingen voor boeken die je deze zomer kunt lezen.
achtergrond
Managementboekengala 2024: ‘Kom, iedereen op het podium’
Hans van der Klis 1 mei 2024 Op het Managementboekengala 2024 is ‘Giftig gedoe op de werkplek’ van Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo bekroond als Managementboek van het Jaar 2024. Trouw aan hun verhaal nodigden de winnaars iedereen die had bijgedragen uit op het podium. ‘Ik hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat we de ontkenningsstrategie waar veel mensen zich van bedienen, als een soort tapijtje onder hen uit trekken.’
interview
Mijn agenda puilt uit
Hans van der Klis 26 maart 2024 De shortlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2024 telt vijf boeken: even interessant als divers. Wat opvalt: behalve de kwaliteit hebben ze ook gemeen dat ze buitengewoon actueel zijn. We vroegen de genomineerde auteurs naar hun eerste reactie. ‘Dit boek sluit aan bij de tijdgeest, veel mensen worstelen met deze vraagstukken.’
podcast
Bij morele besluiten is er geen wet die zegt wat je moet doen 
Karin de Zwaan 21 september 2023 In boardrooms is het echt nodig om verschillende perspectieven op tafel te krijgen, zeker wanneer het gaat om morele besluitvorming. Mijntje Luckerath deed onderzoek naar morele besluitvorming, hoe worden besluiten genomen die niet in regelgeving te vatten zijn? Daarover praat ze door in onze podcast De Boekenpraktijk.
interview
Bestuurders moeten morele dilemma’s beter uitleggen
Ronald Buitenhuis 18 augustus 2023 Heineken al dan niet weg uit Rusland vanwege de Oekraïneoorlog. Topsalarissen bij ING. Liegen op je CV. Overmars, dickpics en Ajax…. Morele dilemma’s te over in de boardroom. Governance-deskundige Mijntje Lückerath–Rovers doet in haar boek een appèl aan bestuurders en commissarissen om lastige keuzes beter te motiveren en uit te leggen. ‘Morele keuzes zijn niet ééndimensionaal.’
preview
Morele dilemma’s in de boardroom
Mijntje Lückerath-Rovers 5 juni 2023 In ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ beschrijft Mijntje Lückerath-Rovers inzichten uit de psychologie en corporate governance over morele oordeelsvorming, morele identiteit en de relatie met stakeholder-denken. 

Over Mijntje Lückerath-Rovers

Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (1968) is financieel-econoom en arbeids- en organisatiepsycholoog, en hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University/TIAS School for Business and Scoiety. Ze is, of was, zelf commissaris of toezichthouder bij o.a. Achmea, NRC Media, Erasmus MC, Pels Rijcken, ASN Beleggingsinstellingen, KNGF Geleidehoden en Diergaarde Blijdorp. Sinds 2007 richt haar onderzoek en onderwijs binnen Corporate Governance zich op langetermijnwaardecreatie, boardroom-dynamics en diversiteit. Sinds 2008 publiceert zij de jaarlijkse Female Board Index. Ze is de voorzitter van de redactie van het jaarboek Corporate Governance. In 2022 rondde zij de studie Psychologie af met een onderzoek over morele oordeelsvorming door commissarissen.

Andere boeken door Mijntje Lückerath-Rovers

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1 Morel identiteit, morele oordeelsvorming en stakeholderism
1 Morele identiteit
2 Morele oordeelsvorming
3 Stakeholderism

Deel 2 Morel oordeelsvorming en corporate governance
4 Morele normen voor bestuurders en commissarissen
5 Bias in de boardroom
6 Moraliteit in corporate governance codes
7 Naar de letter van de wet of in de geest van de wet

Deel 3 Handvatten bij morele oordeelsvorming
8 Handvatten morele oordeelsvorming in de boardroom

Deel 4 Moresprudentie: Elf casussen Morele Oordeelvorming in de boardroom

Deel 5 Onderzoek onder commissarissen
9 Onderzoek naar morele oordeelvorming bij Nederlandse commissarissen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Morele dilemma's in de boardroom